Orman Haftası Mesajı

Mar 20

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynakları ve zenginlikleri arasında yer alan ormanlar, ekolojik dengenin korunması ve canlı yaşamının devam etmesi konusunda çok önemli görevler üstlenmektedir.

Doğal yaşam açısından dünyanın akciğeri konumundaki ormanlarımız; bitki ve hayvan soylarının devamı, erozyonun ve çığ oluşumun önlenmesi ve havanın temizlenmesi gibi birçok faydalı doğa olayına ev sahipliği yapmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sunmasının yanı sıra bilinçli kullanımıyla da ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan ormanlarımız, orman ürünleri sanayisinin ham maddesini oluşturmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) “Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz.” hadisi şerifi, dinimizin doğaya ve canlılara ne derece önem verdiğini de göstermektedir.

Başta ormanlarımız olmak üzere çevre ve doğal kaynaklarımızın korunmasını önemseyen ve bu alanda uluslararası düzeyde değer üreten Üniversitemiz; Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında desteklenecek 5 pilot yükseköğretim kurumu arasında yer alma başarısı göstererek, çevre ve sağlık alanında destek almaya da hak kazanmıştır.

Üniversitemiz Orman Fakültesi, birçok etkinlik ve bilimsel proje yürüterek zengin orman sahalarına sahip İlimiz ve Bölgemiz için öncü çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda Ülkemizde ilk kez Uluslararası Porsuk Ağacı Çalıştayı düzenlenmiş, dünya bilim literatürüne Cephalaria duzceënsis (Düzce Pelemir Otu), Centaurea yaltirikii (Düzce Peygamber Çiçeği) bitki türleri ile Bursaphelenchus anamurius ve Bursaphelenchus andrassyi adları verilen iki nematod türü kazandırılmıştır. Yine Üniversitemizde tamamlanmış tek SAN-TEZ (Sanayi Tezleri Programı) projesi de Orman Fakültemizde gerçekleştirilmiştir. Düzenlediği konferans serileriyle Orman Fakültemiz, öğretim elemanlarımızın yapmış olduğu akademik çalışmaları kamuoyuyla paylaşarak insanların, başta çevre olmak üzere birçok konu hakkında bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.

Düzce Üniversitesi olarak, gelecek nesillere daha yaşanılabilir, sağlıklı ve temiz bir dünya emanet etmek için herkesi ağaç dikmeye davet ediyor, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftasını kutluyoruz.

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü