İstiklal Marşımızın Kabul Edilişinin 97. Yılını Kutladık

Mar 13

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nin İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü dolayısıyla düzenlediği “İstiklal Marşımızın Kabulü’ nün 97. Yılı” başlıklı konferans, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi’nde bulunan İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Program, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunun ardından, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Kübra Asena Özhan’ın İstiklal Marşımızı okumasıyla başladı.

Programın moderatörlüğünü yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, yaptığı açılış konuşmasında; İstiklal Marşımızın, bundan 97 yıl önce kaleme alındığını hatırlatarak, milletimizin Balkan Savaşlarını,  1. Dünya Savaşını ve son olarak da varlık yokluk mücadelesi olan Kurtuluş Savaşını yaşadığını katılımcılarla paylaştı. Bu dönemlere tanık olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da vatanımızın ve milletimizin kurtuluşu için olağanüstü çaba gösterdiğini belirten Prof. Dr. İlhan Genç, milli şairimizin yaşadıklarını ve hissettiklerini kaleme aldığını vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından programın ilk sunumunu gerçekleştiren Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ, “Mahalle Kahvesinden Yükselen Seda: Mehmet Akif” başlıklı çalışmasını katılımcılarla paylaştı. Mehmet Akif Ersoy’un Mahalle Kahvesi şiirinde; mahalle kahvelerinin insanlara ve aile hayatına zarar verdiğini dile getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Uludağ, milli şairimizin, kahvelerde zaman geçirenleri, yaşayan ölüler olarak nitelendirdiğini de ifade etti. Mehmet Akif Ersoy’un bu kahvelerin yerine mahalle mekteplerinin açılmasını istediğini belirten öğretim üyemiz, milli şairimizin eğitime çok önem verdiğini ve kendisinin de Türkçenin yanı sıra Arapça, Farsça ve Fransızca gibi birçok dilde çeviri yapacak düzeyde farklı dilleri bildiğinin altını çizdi.

Programın son sunumunu yapan Üniversitemiz Türk Dili Bölümü’nden Öğretim Görevlisi İsmail Alper Kumsar ise, “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” adlı sunumunda; her insanın bir sözü, bir duruşu anlatmak için dünyaya geldiğini belirterek, Mehmet Akif Ersoy’un da bunun en iyi örneği olduğunu ifade etti. Milli şairimizin inanmadığı ve hissetmediği hiçbir şeyi söylemediğini vurgulayan Kumsar, O’nun sürdüğü yaşamın ilham verici olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlaşılmadan şiirlerinin anlaşılmayacağını vurgulayan İsmail Alper Kumsar, Ersoy’un eğitimci, yayıncı, edebi kişiliğinin yanında ve en önemli olanı da mücadeleci bir kişiliğinin olduğunu belirterek İstiklal Marşı’nda; hak, iman, vatan, istiklal ve din kavramlarını dile getirdiğini katılımcılarla paylaştı.

Programın moderatörlüğünü yürüten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, yapmış olduğu kapanış konuşmasında, İstiklal Marşı’nın yazılmasından yaklaşık 8 ay sonra Sakarya Savaşı’nın kazanıldığını belirterek, kendisinin de savaş alanlarını gezdiğini oralarda yapılan mücadeleyi hissettiğini belirtti. İstiklal Savaş’ı hakkında bilgi edinmek isteyenlerin buraları gezmeleri önerisinde bulunan Prof. Dr. İlhan Genç, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele döneminden sonra da insanlara hizmet etmeye devam ettiğini dile getirdi. Milli şairimizin milletin anlayacağı dilde yayınlar yapma isteğinde olduğunu belirten Prof. Dr. Genç, Kuran-ı Kerim’in mealini edebi bir dille değil de herkesin anlayacağı sade bir dille yazdığı için eleştirildiğini katılımcılarla paylaştı. Zamanın Mehmet Akif Ersoy’u haklı çıkardığını söyleyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, günümüzde Kuran-ı Kerim tefsirinin yayın evleri tarafından sadeleştirilerek basıldığını söyledi.

Program sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından katılımcılara, yaptıkları başarılı çalışmalar için teşekkür belgesi takdim edildi.