“Düzce’ye Önemli Bir Kültür Varlığı Kazandırmak İstiyoruz”

Kas 08

Üniversitemiz Orman Fakültesi, düzenlediği konferanslar serisinde (OFKS) bu hafta, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Konuralp Antik Tiyatrosu Kazı Danışmanı Doç. Dr. Emre Okan’ı konuk etti.

Orman Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy, Düzce Belediyesi Arkeoloğu Güldemet Yıldız Dursun, Düzce Belediyesi Konuralp Sorumlusu Ali Şengül, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

“Son Kazılar Işığında PrusiasAd Hypium (Konuralp) Antik Tiyatrosu” başlıklı sunumunu yapan Doç. Dr. Emre Okan, dünya tarihinde iz bırakmış antik tiyatroların gelişimi hakkında katılımcıları bilgilendirdikten sonra şehrimizde bulunan ve Batı Karadeniz’in Efesi olarak adlandırılan Konuralp Antik Tiyatrosu hakkında bilgiler paylaştı.

Konuralp Antik Kenti tiyatro kazısına ilk olarak 2013 yılında başlandığını belirten Doç. Dr. Okan, tiyatro ve tiyatro çevresindeki kazıların, Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Düzce Belediyesi desteğiyle Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü danışmanlığında Konuralp Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında sürdürüldüğünü ifade etti.

Milattan önce inşa edildiği bilinen antik tiyatronun asıl gelişimini Roma döneminde gerçekleştirdiğini belirten Emre Okan, kullanılan malzemelerin hem görsel, hem de işlevsel olmasının antik tiyatronun sanat alanında oldukça ileride olduğunu kanıtladığını söyleyerek,  ortaya çıkan duvarların da harçsız olduğunu ve oldukça düzgün bir şekilde örüldüğünü ifade etti.

Yapılan kazılarda Anadolu’nun çeşitli bölgelerine ait amforaların çıkarıldığını katılımcılarla paylaşan öğretim üyemiz, bu buluntuların ticareti işaret ettiğini belirterek, yöreye ait üzüm şıralarının üretildiğini sözlerine ekledi. Kazı alanında görev yapan herkesin 2018 yılında oldukça verimli bir çalışma dönemi geçirdiğini ifade eden Doç. Dr. Emre Okan, desteklerin sürmesi halinde şehrimize çok önemli bir kültür mirası kazandıracaklarını vurguladı.

Program sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Doç. Dr. Emre Okan’a Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.