Üniversitemizde Çağdaş Sanatta Engellilik Olgusu Konuşuldu

Kas 14

Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Resim Bölümü Karışık Teknik Konuşmalar” serisinin 4.’sünde, “Sanat Tarihi ve Çağdaş Sanatta Engellilik Olgusu” başlıklı konferans ile öğretim üyemiz Prof. Dr. Ferhat Özgür, öğrencilerimizle bir araya geldi.

Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuyla ilgili bilgiler aktaran Prof. Dr. Ferhat Özgür, beden sanatının 1970’lerde ortaya çıkmış bir kategori olsa da çağdaş sanatta engelli bedenlerin ilk örneklerinin, Hristiyanlık döneminin ilk yüz yılına kadar gittiğini söyledi.

O denemde engelli bireylere bakışın günümüzden farklı olduğuna değinen Prof. Dr. Özgür, “Pek çok Antik Yunan düşünürleri gibi Aristo da erkeklerin türler içerisinde en üst seviyeye evrildiğini kadınların ise daha aşağıda kaldığını belirtiyor. Aristo engelli çocuklara ötenazi uygulanması ve hiçbir engelli çocuğun yaşamasına izin vermeyecek bir yasanın çıkması gerektiğini söylüyor.” şeklinde konuştu.

Hristiyanlığın yükselişinin, daha geniş engellilik yaklaşımlarını beraberinde getirdiğini belirten Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Özgür, “Çünkü yeni Ahitte Hz. İsa sıklıkla kör ve topallara şefkat ve merhamet gösteren, onları iyileştirebilen birisi olarak tanımlanıyordu.” ifadelerini kullandı.

Günümüze geldiğimizde ise modern ve çağdaş sanatta, engellilik olgusunun farklı paradigmalar çerçevesinde yorumlandığını dile getiren Prof. Dr. Özgür; engellilik olgusunun, hümanizmin içine serimlenmiş kalıpların bir yapıbozumu olarak dikkat çektiğini sözlerine ekledi. Bilgi teknolojileri, bilimsel gelişmeler ve buluşların, bedenin işlevine meydan okurken, insan bedeninin yerini tümden alacak bir başka bedenin henüz geliştirilememiş olduğuna işaret eden Ferhat Özgür, günümüz sanatçılarının engellilik olgusunu eserlerinde nasıl işlediğini örneklerle anlattı.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Resim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Seniha Ünay Selçuk tarafından Prof. Dr. Ferhat Özgür’e çiçek, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran tarafından ise teşekkür belgesi takdim edildi.