Hastanemizde Dünya KOAH Günü Hasta Eğitim Toplantısı Gerçekleştirildi

Kas 22

21 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) Günü dolayısıyla Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Türk Toraks Derneği tarafından Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, akademik ve idari personellerimiz ile hasta ve hasta yakınları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ege Güleç Balbay,  KOAH’ın dünyada 3’üncü en sık öldüren hastalık olmasına rağmen, hekimlere başvuruda gecikmelerin olduğuna dikkat çekti. Her yıl 21 Kasım Dünya KOAH Günü’nde düzenledikleri eğitim toplantılarıyla farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Doç. Dr. Balbay,  katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Özlem Ataoğlu, sunumunda KOAH’ı uzun süreli, kronik ve hava yolu tıkanıklığıyla meydana gelen bir hastalık olarak tanımladı. Hastalığa neden olan faktörlerin başında sigara kullanımı geldiğinin altını çizen Arş. Gör. Ataoğlu; toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak ve hava kirliliği gibi etmenlerin de önemli olduğunu kaydetti. Sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı veya öksürüğün hastalığın başlıca belirtileri olduğunu dile getiren Ataoğlu; hastaların genelinin bu durumun sigaradan kaynaklandığını düşünerek doktora başvurmadığını vurguladı.

Programda KOAH tanısı ile ilgili sunum yapan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Merve Erçelik, hastalığın tanısında; üfleme testi (spirometri), akciğer filmi, kan oksijen seviyesi ölçümü, kan gazı alımı ve egzersiz testlerinden yararlandıklarını ifade etti.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Mehmet Fatih Elverişli ise sunumunda KOAH tedavisi hakkında bilgiler paylaştı. Tedavide hasta-hekim iş birliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Arş. Gör. Elverişli, “Hastalığın tedavisinde sigara kullanımının bırakılması, olmazsa olmazdır. KOAH ilaçları doğru ve etkili kullanılmazsa tedavi etkili olmaz. Hareketsizlikten kaçınılmalıdır. Ayrıca enerjinizi doğru kullanmalı ve stresten uzak durmalısınız. Haftanın 5 günü en az yarım saat yürümek faydalı olacaktır. İyi ve doğru beslenmek de önemlidir. Oksijen tedavileri kullanmalı ve ataklarınızı kontrol altına almalısınız.” diyerek hastalıkla baş etmede atılması gereken adımları dile getirdi.

Hasta Eğitim Toplantısı, katılımcıların hastalıkla ilgili merak ettiği soruların yanıtlanması ve Dünya KOAH Günü için pasta kesimi ile sona erdi.