Üniversitemiz Uluslararası Konur Alp Gazi ve Düzce Tarihi Sempozyumu’na Ev Sahipliği Yapıyor

Kas 23

Düzce Valiliği, Türk Tarih Kurumu, Düzce Belediyesi ve Üniversitemiz iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Konur Alp Gazi ve Düzce Tarihi Sempozyumu”nun açılışı, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, alanında uzman yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, araştırmacılar ile öğrencilerimiz ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç gerçekleştirdi. Düzce’nin fethinde önemli bir yer tutan Konur Alp Gazi’yi anmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten Prof. Dr. İlhan Genç, fetihlerin ve fetih kültürünün saygıdeğer kavramlar olarak görüldüğünü söyledi.

Konur Alp Gazi’nin de şehrimizin isimsiz kahramanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Genç, bu tarihi şahsiyeti ilk kez bilimsel bir toplantıda andıklarına işaret etti. Sempozyumda Düzce tarihine dair bilinmeyenleri belgelerle aydınlatacaklarına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Genç, programın düzenlenmesine öncülük eden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’ya teşekkür etti. Savaş mağduru insanlara kucak açan Düzce’nin şehir felsefesinde,  uzlaşma kültürünün esas olduğunu belirten Genç, bu şehrin etnik kültürleri birleştirdiğini sözlerine ekledi.

Programda toplam 11 oturumda 48 bilim insanının bildirilerini sunacağını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, sempozyum kitabını da yayımlayacaklarını kaydederek öğrencilerin bu etkinlikleri fırsat eğitimi olarak görmeleri gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Programda konuşan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce tarihinin milattan önce 3 bin yıl önce başladığını ifade ederek şehirde derin tarihi izlerin bulunduğunu söyledi. Düzce ovasının çok bereketli bir yerleşim yeri olduğunu belirten Dursun Ay, buradaki tarihi varlığın araştırılması gerektiğini dile getirdi. Düzce Valiliği ve Üniversitemiz ile bu tür programlarda sürekli bir araya geldiklerinin altını çizen Dursun Ay, programın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce ve bilim için bir araya geldiklerini belirterek sözlerine başladı. Bu toprakları bizlere yurt olarak bırakanlara borcumuz olduğunu dillendiren Dr. Zülkif Dağlı, bir nebze de olsa bilimsel çalışmalarla bu sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Üniversitemiz ve Türk Tarih Kurumu’yla birlikte sempozyumu düzenlediklerini ifade eden Vali Dağlı, bireysel çalışmalarla başarının yakalanamayacağına işaret ederek Düzce’deki tüm kurumlarla güç birliği oluşturduklarını söyledi. Çocukların tarihi, sadece dizilerden öğrenmemeleri uyarısında bulunan Dr. Zülkif Dağlı, önemli bilgilerin yer aldığı cep kitapları oluşturarak okullara dağıtmak istediklerinin bilgisini de paylaştı. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür eden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, programın tarih bilincinin gelişmesine ve farkındalığa katkı sağlayacağı değerlendirmesiyle sözlerini sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının sonrasında Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ertuğrul tarafından düzenlenen, Mete Can tarafından yönetilen, çekim ve montajı ise Ahmet Tayfun Kasbulat’a ait olan “Düzce Yöresinde Orhan Gazi’nin İzleri: Orhan Gazi Cuma Camileri”  başlıklı belgesel gösterime sunuldu. Belgeselin ardından sempozyumun oturumlar bölümüne geçildi.

Moderatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in yaptığı açılış oturumunda; Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı “Konur Alp Gazi, Konur-İli ve Uc’daki Yönetim Geleneği”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen “Osmanlı Beyliğinin Teşekkülü Döneminde Konur Alp’in Faaliyetlerine Dair Düşünceler”, Avusturya Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Klaus Belke “Bithynia Between Byzantines and Turks” ve Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise “Konur Alp Gazi’nin Düzce Yöresinin Fethi ve Konur-İli’nin Teşekkülü” başlıklı sunumlarıyla programa katkı sağladı.

Sempozyumda, Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu ve Murat Çınar’ın, “Düzce Su altı Dünyası Fotoğraf Sergisi” de katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise Üniversitemizden, Ülkemiz ve dünyadaki farklı üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlarda; “Karadeniz’de Ceneviz Varlığı”, “13. Yüzyılın İkinci Yarısında Bithynia’da Bizans, Son Selçuklular ve İlk Osmanlılar ”, “Düzce Yörük Köyleri Üzerine Monografik Bir Kültür Araştırması”, “1830 Düzce ve Üskübü (Konuralp/Konropa) Nüfus Defterleri Arasında Bir Gezinti” gibi konuların yanı sıra “1840-1841 Tarihli Nüfus Defterine Göre Akçakoca”, “II. Selim Dönemi Evkaf Defteri’ne Göre Düzce ve Çevresinde Toprak, Mahsul, Köy ve Köylüler”, Konropa/Konuralp’te Osmanlı Öncesi ve Kuruluş Dönemi İdari Yapısı ve İdarecilerine Dair İzler” gibi Düzce ve Konur Alp tarihine ilişkin birçok bilgi paylaşıldı.

“Uluslararası Konur Alp Gazi ve Düzce Tarihi Sempozyumu”nun ilk günü, düzenlenen oturumların ardından sona erdi.