“Engel Olma Destek Ol”

Ara 12

Üniversitemiz Toplumsal Eşitlik ve Farkındalık Topluluğu tarafından düzenlenen, “Engel Olma Destek Ol” başlıklı program, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplumda engelli bireylere karşı farkındalık oluşturmayı amaçlayan programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay’ın Eşi Nursel Ay, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Konuya empatiyle yaklaşmaları için, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç ve katılımcıların gözleri bağlı bir şekilde yürüyerek iştirak ettiği programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Toplumsal Eşitlik ve Farkındalık Topluluğu Başkanı Ahizer Özbek,  katılımcıların gösterdiği yoğun ilgiden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı.  3 Aralık Dünya Engelliler Günü ertesinde bu programı gerçekleştirdiklerini söyleyen Özbek, diğer insanlardan farklı olmadıklarına dikkat çekerek her gün hatırlanmak istediklerini dile getirdi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise yaptığı konuşmasında; Üniversitemiz topluluklarının hazırlamış olduğu her etkinliğe önem verdiklerini dile getirerek, özel öğrencilerimiz için yönetim olarak ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Prof. Dr. Genç, bu tarz etkinliklere müteşekkir olduklarını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Programda konuşan Toplumsal Eşitlik ve Farkındalık Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Müslüm Akdemir, her gün bilerek veya bilmeyerek engelli bireylere birçok sıkıntı yaşattıklarını dile getirdi. Topluluk olarak çok güzel etkinlikler hazırladıklarını ve öğrencilerimizi taktir ettiklerini söyleyen Akdemir, programa katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fidan Özbey ise; 18 yıldır engelliler ile yapılan çalışmaların içerisinde olduğunu belirterek, onların hangi konularda şikayetçi olduklarını iyi bildiğini ifade etti. Özbey;  “Onlara engelli demek yerine ‘engellenenler’ diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Duygu ve düşüncelerini anlatmak için kürsüye davet edilen özel çocuk annesi Kadriye Polat Kıyıl ise gerçekleştirdiği konuşmasında; kendisine bu fırsatı veren Dr. Öğr. Üyesi Fidan Özbey’e teşekkür etti. Engel tanımayan bir anne ve çocuk olarak anılmaktan dolayı memnun olduğunu belirten Kadriye Polat Kıyıl, küçük mucizesini çok sevdiğini belirttiği konuşmasını “iyi ki benim kızımsın, iyi ki benim öğretmenimsin.” diyerek sonlandırdı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra Muhammed Dal’ın okuduğu şiire Topluluk Başkanı Ahizer Özbek, piyanosuyla eşlik etti. Piyano dinletisinin ardından Düzce Güneş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin hazırladığı gösteri izlendi.

Programın son bölümünde ise; Toplumsal Eşitlik ve Farkındalık Topluluğu üyelerinin hazırladığı “Engel Olma Destek Ol” başlıklı tiyatro oyunu sergilendi. Öğrencilerimizin başarılı bir sahne performansı gerçekleştirdiği tiyatro oyununda, toplumda engelli bireylerin yaşadığı önyargı, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi konulara dikkat çekilerek engelli bireylere daha duyarlı bir şekilde yaklaşılması gerektiği vurgulandı.

“Engel Olma Destek Ol” başlıklı program, katılımcılara ve görev alan öğrencilere katılım belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.