Firma Temsilcilerine Proje Başvuruları Anlatıldı

Ara 18

Üniversitemiz ve Düzce Teknopark’ın ortaklaşa düzenlediği sanayiye yönelik programda, firma temsilcilerine ulusal ve uluslararası Ar-Ge destek programları anlatılarak proje yazma eğitimi verildi.

Düzce Teknopark binasında gerçekleştirilen ve iki gün süren programın ilk gününde Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (Düzce TTO) Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörü Özge Özkan ile Düzce TTO Üniversite Sanayi İşbirliği Uzman Yardımcısı, Türk Patent Bilgi ve Doküman Birim Sorumlusu M. Yasin Gök firma temsilcilerine eğitim verdi.

TÜBİTAK TEYDEB projeleri başlığı altında katılımcıları bilgilendiren Özge Özkan, projelerin tasarlanması, başlık konulması,  projenin kısa tanıtımı ve başlatılma gerekçesi gibi bilgilerin yanı sıra uygulanacak yöntemler, Ar-Ge aşamaları, başvurusu yapılacak olan projenin yenilikçi ve özgün yönleri gibi konularda da faydalı bilgiler aktardı. Projenin ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği hakkında da katılımcıları bilgilendiren Özkan, projenin anlaşılır bir dille hazırlanması ve her şeyin açıkça yazılması gerektiğini belirterek sunumunu sonlandırdı.

“TÜBİTAK TEYDEB Projeleri-TEYDEB Projeleri Başvuru ve Yürütme Aşamaları-Örnek Uygulamalar” başlığı altında sunum yapan Düzce TTO Üniversite Sanayi İşbirliği Uzman Yardımcısı ve Türk Patent Bilgi ve Doküman Birim Sorumlusu M. Yasin Gök ise; proje bütçe tablosunun oluşturulması, makine-teçhizat giderleri ve nedenleri, sarf malzeme giderleri ve nedenleri, hizmet alımı kavramı ile seyahatler konularında bilgiler verdi.

Projeye başvuru süreci, ön değerlendirme aşaması, değerlendirme ve karar aşaması, sözleşme aşaması, uygulama aşaması, ödenek talep dönemleri, raporlama aşaması ve denetim aşaması gibi konulara da değinen Gök, firma temsilcilerinin merak ettiği konular hakkında da açıklamalarda bulunarak sunumunu sonlandırdı.

Gerçekleştirilen sunumların ardından 3 gruba ayrılarak proje yazım uygulama çalışması yapan firma temsilcilerine Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Resul Kara ve Doç. Dr. Turgay Kıvak mentörlük desteği sağladı.

Programın ikinci ve son gününde ise; Eğitmen Tolgahan Oysal tarafından EUREKA -EUROSTARS projeleri tanıtımı anlatılarak örnek projeler incelendi.