Kastamonu Üniversitesi Rektörü Üniversitemizdeki İhtisaslaşma Tecrübe Paylaşım Toplantısına Katıldı

Eki 03

Ormancılık ve doğa turizmi konusunda ihtisas üniversitesi seçilen Kastamonu Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı ziyaret ederek Üniversitemizin ihtisaslaşma alanındaki tecrübelerinin paylaşıldığı toplantıya katıldı.

Rektörlük Çalıştay Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Genel Sekreterimiz Hasan Sadi Ateş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük, Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı ve Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Göç Rasgele katıldı.

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversitelerin bulundukları ile katkısını artırmak amacıyla hayata geçirilen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesine başvurduklarını, önce 100 üniversite arasından sonra 42, 24, ve en son 15 üniversite arasından 5 ihtisas üniversitesi olarak seçildiklerini ifade etti.

Paydaşlarla yapılan toplantılar sonucu sağlık konusunda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, çevre konusunda ise Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı alanlarını strateji alanlar olarak belirlediklerini söyleyen Rektörümüz, çalışma modeli olarak ise ilk olarak Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğünü ve koordinatörlük bünyesinde ise Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını belirtti. Üniversitemizin ihtisaslaşma alanında başarı kazandığı ve önemli mesafe kat ettiği çalışmalarla ilgili paylaşımlarda bulunan Rektörümüz, bu projede kalkınmaya dokunma boyutunun önemini vurguladı.

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Üniversitemizin ihtisaslaşma süreciyle ilgili bilgiler paylaştı. 2015 yılında YÖK ve Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı projede yer alma başarısı gösteren Üniversitemizin, kendi öz kaynakları ile projeye başladığını dile getirdi. Bölgenin elverişli toprakları,  tarım ve orman ürünlerine dayalı sanayiye sahip olması nedeniyle çevre alanında “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı”, sağlık konusunda ise bölgenin potansiyelinden dolayı “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanını ihtisas alanı olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

Basınla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla bir araya geldiklerine, il ve ilçelerde projeyi anlattıklarına ve köylere kadar gittiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Uğur Hasırcı, projedeki en önemli noktayı tüm kesimlere ulaşılması şeklinde açıkladı. Sanayi kuruluşları ile birçok iş birliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Hasırcı, tıbbi ve aromatik bitki, mantar ve arı ürünleri üretimini teşvik ederek bölge halkının bu faaliyetlerden gelir elde ettiğine dikkat çekti. Üniversitemizin tescilli markalarıyla ihtisaslaşma alanında yaklaşık 30 ürün ürettiğinin altını çizen Doç. Dr. Uğur Hasırcı, ülkemizin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni kurarak bu merkezde poliklinik hizmetleri verdiklerine işaret etti. Bölgeye 20 milyon euroluk yatırım çektiklerini de dillendiren Doç. Dr. Hasırcı, edindikleri tecrübeleri ve birikimleri konuk Rektörle paylaştı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise ormancılık ve doğa turizmi konusundaki ihtisaslaşma çalışmaları için Üniversitemizin tecrübelerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ve Üniversitemiz Yönetimine teşekkür etti.