“Oluşturulan Matematiksel Modellerle Karşılaşılan Problemler Çözülebilir”

Kas 14

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nin 2019-2020 akademik yılında hayata geçirdiği “Popüler Bilim Seminerleri” programı kapsamında her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği seminerlerin 4.sünde  “Finans Matematiği ve Nobel Ödüllü Black-Scholes Denklemi” konusu ele alındı.

Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere; Fakültemiz Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Emrah Evren Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, öğretim elemanlarımız ile öğrencilerimiz katıldı.

“Finans Matematiği ve Nobel Ödüllü Black-Scholes Denklemi” başlıklı sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Fuat Usta, matematiğin ne işe yaradığını ve nerelerde kullanıldığını anlattı. Matematiğin bir modelleme işi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Usta, gerçek hayatta karşılaşılan problemlerin matematiksel yaklaşımlarla çözülebildiğini ifade etti. Matematiğin en çok uygulandığı alanlardan bir tanesinin finans piyasaları olduğunu dile getiren öğretim üyemiz, yurt dışında finans matematiği konusu üzerinde çok fazla durulduğunu, ülkemizde ise üniversitelerde yeni yeni ders olarak işletilmeye başlandığını katılımcılarla paylaştı.

Finans matematiğinin ortaya çıkışının 2008 Mortgage krizi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fuat Usta, bu krize neden olan göstergelerden birisinin de verilen kredilerin, matematikçiler tarafından geri ödeneme riskinin doğru bir şekilde hesaplanamayışı olduğunu söyledi.

“Black-Scholes Denklemi”nin dünyayı değiştiren 17 denklemden birisi olduğunu ve geliştirilen en son denklem olduğunu katılımcılarla paylaşan Usta, Nobel ödüllü bir denklem olduğunu ve ölçülebilen parametrelerin modellemede kullanıldığını ifade etti.

Program sonunda Doç. Dr. Fuat Usta’ya yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Melek Zeynep Esenyel tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.