Radyo Düet’te DÜBİT’in Katma Değerli Çalışmaları Konuşuldu

Oca 14

Üniversitemizin kurumsal radyosu Radyo Düet’te her Pazartesi yayınlanan Pazartesi Sendromu programında bu hafta Üniversitemizin Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol, dinleyicilerle buluştu.

Düzce 94,5 frekansından yayınlanan ve Öğr. Gör. Turgay Yavaş’ın sunduğu Pazartesi Sendromu programında, geçmişten günümüze DÜBİT’in yaptığı çalışmalar; 2020 ve gelecekteki hedefler konuşuldu.

Programda birçok özel açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol, 2012 yılında DÜBİT’te uzman olarak başlayıp, 2016 yılında çevre mühendisliği bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaya başladığını belirtti.

DÜBİT’in 2010 yılında kurulduğunu ve 2012 yılında tam manasıyla çalışmaya başladığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Elibol, DÜBİT’in üniversitenin sanayiye ve halka açılan kapılarından birisi olarak tanımlanabileceğini, sanayicilere analiz, araştırma projeleri geliştirme, proje yazım gibi konularda yardımcı olduğunu, çiftçilere de toprak, bitki analizleri, gübreleme tavsiyeleri gibi hizmetler sunduğunu açıkladı.

DÜBİT’in ihtisaslaşma çalışmalarında, teknik anlamda önemli sacayaklarından birini oluşturduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Elibol, ihtisaslaşma kapsamında bölgede gönüllü çiftçiler ile yapılan bitki ekimlerinde, toprak karakterinin, gübreleme ihtiyaçlarının, hangi bitki türlerini ekimi yapılabileceği ile ilgili teknik altyapı ve analiz ihtiyacını karşılanmakta olduğunu dile getirdi. Ayrıca ihtisaslaşma kapsamında üretilen ürünlerin içerik analizleri, firmalar ile yapılan protokoller ile ortaya çıkan araştırma projelerinin yine teknik danışmanlık ve analizlerin de yapıldığını vurguladı.

2017-2019 yılları arasında tüm Karadeniz Bölgesi’nde toplam 5 binden fazla toprak analizi gerçekleştirildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Elibol, Düzce’deki toprak verimliliği konusunda organik madde yönünden yeterli, tuzluluk problemi olmadığını, hafif asidik pH’a sahip olduğunu söyledi.

DÜBİT için, 2020’de akreditasyon kapsamımızı genişletme hedefleri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Elibol, topak analizlerindeki akreditenin yanısıra 2020 içerisinde daha fazla analizde akredite alarak, analiz kapasitesini arttırmak istediklerini dile getirdi.