“Orman Fakültelilerin Girişimcilik ve İstihdam İmkânları” Semineri Düzenlendi

Mar 23

Üniversitemiz Orman Fakültesi ve ORFAMDER (Orman Fakülteliler Derneği)  tarafından düzenlenen “Orman Fakültelilerin Girişimcilik ve İstihdam İmkânları” konulu seminer Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Orman Eski Gen. Müd. Yrd. ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramazan Çakır, Çamsan Gen. Müd. İbrahim Özcan, Bolu Orman Bölge Müd. Yrd. Şaban Bıyıklı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürü Sezgin Akay,  Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sezgin Akay,  Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çetinkaya, ORFAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, Orman Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Süleyman Akbulut Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Derya  Eşen,  öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Süleyman Akbulut, ormancılık ile uğraşan bireylerin mesleklerini tanıtamadıklarını ve bu sebepten üniversitelerde orman fakültesi kontenjanlarının dolmadığını belirtti. Prof. Dr. Akbulut, “Üniversitelerimizde 12 orman fakültesi bulunmakta olup ülkemizin yeni orman fakültelerine ihtiyacı bulunmamaktadır. Yeni orman fakültelerini açılmasına rağmen Orman Bakanlığı’nın kadrolarında bir artış gözlenememektedir. Bu sebepten arz ve talep arasında uyumsuzluklar bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Orman fakültesi ve öğrencilerine hizmet eden bir dernek olduklarını vurgulayan ORFAMDER Başkanı Kemal Kaya ilk kariyer toplantısını Üniversitemizde gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Hedefimiz, ormancılık sektörünün ne olduğunu ve bireyleri nasıl bir geleceğin beklediğini açıklayarak öğrencilere bir farkındalık yaratmaktır.” dedi.

Seminer Bölümünün Moderatörlüğünü gerçekleştiren Prof. Dr. Derya Eşen, “Tecrübe ve bilgi her zaman kolay sağlanmıyor. Bu kadar tecrübeli ve bilgili insanları bir araya getirerek faydalanmamızı sağlayan ORFAMDER’e teşekkür ederim.” dedi.

Seminerin ilk konuşmacısı Ramazan Çakır konuşmasında girişimcilik konusuna değinerek, “Girişimcilik dersini mutlaka alın. Eğer alırsanız KOSGEB’in sertifikalı üyesi olmuş olursunuz ve bu ders sayesinde devletin girişimcilik kredilerinden faydalanırsınız. Devletimizin memura değil girişimciye ihtiyacı var. Bizim ülkemizde bulunan endemik ürünlerimizi Avrupalılar endüstriye katıyor biz ise bakıyoruz. Örnek vermek gerekirse sadece ters lale ürünümüz ile tüm Güneydoğu Anadolu’yu kalkındırabiliriz.” diye belirtti.

Öğrencilerimize sektörel öğütler veren Çamsan Gen. Müd. İbrahim Özcan, “Çok fazla orman endüstri mühendisi var.  Ancak öğrencilerin bunların arasından sıyrılabilmesi için bilgilerini arttırması gerekir. Orman ürünleri sektörü yaklaşık on yılda 15 kat büyüdü ve Türkiye olarak Avrupa’nın ikinci orman ürünleri sektörüne sahibiz. Sektör en fazla Marmara bölgesine yatırım yapıyor. Siz de bu bölgeye en yakın fakülte öğrencilerisiniz.” dedi. Özcan, Çamsan fabrikalarında çalışan mühendislerin yarısından fazlasının orman endüstri ve orman mühendisi olduğunu vurgulayarak şirketin bu yıl 2,5 kat daha büyüyeceğini, sektörün de aynı oranda büyüyerek daha fazla mühendise ihtiyaç duyacağını dinleyicilerle paylaştı.

“Orman Endüstri Mühendislerinin Ahşap Sektöründeki Rolü” konulu sunumunu gerçekleştiren Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çetinkaya, peyzaj mimarlarının hayal gücü, gözlem yeteneği,  planlama, tasarım, Photoshop, doğa ve bitkileri tanıma türü özelliklerinin konularında iyi derecede bilgi birikimine sahip olmaları gerektiğini belirterek, gelişen ve  büyüyen Türkiye’de peyzaj mimarlığının parlayan bir yıldız olduğunu  söyledi.

Bolu Orman Bölge Müd. Yrd. Şaban Bıyıklı, “Ormancılık mesleği çevreci bir meslektir. Mesleğimizin tarifi eğitim seviyesine göre değişir. Örneğin köylü vatandaşımız odun der, şehirdeki insan ise huzur bulduğumuz yer der. Bizim mesleğimize sahip çıkmamız lazım. Bizim ağacımız ayrı bir değer, otumuz ayrı çiçeğimiz ayrı bir değer, soğanlı bitkilerimiz çok daha farklı bir değerdir. Bu değerleri endüstriye kazandırabilirsek hiçbir meslektaşımız işsiz kalmaz dedi.” dedi.

Milli parklar ve milli parklarda orman fakültesi mezunlarının istihdamına değinen Sezgin Akay, mezunların milli parklar, tabiat parkları, koruma alanları, sulak araziler, yaban hayatı geliştirme sahalarında bioçeşitlilik envanteri izleme ve denetleme çalışmalarında bulunabileceklerini açıkladı.

Program teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.