“Evsel Atıklar ve Akçakoca” Paneli Düzenlendi

Nis 30

Üniversitemiz Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) ile Akçakoca Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Evsel Atıklar ve Akçakoca” konulu panel, Akçakoca Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele Akçakoca Belediye Başkan Yardımcıları Suat Madenci, Ali Direk, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Ercan, Genel Sekreterimiz Hasan Sadi Ateş, Fen Edebiyat Fakültemiz Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, DÜ-BİYOM Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Düzce İl Genel Meclis Üyesi Ayfer Yılmaz,  Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör, DÜ-BİYOM personelimiz Volkan Bilir, öğretim üyelerimiz, basın mensupları ve öğrencilerimiz katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Ercan, evsel atıklar konusuna önem verilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu toplantıların halk tarafından benimsenip daha fazla katılımın sağlanmasında fayda gördüğünü belirtti.

Panelin konuşmacılarından Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, evsel atıklar ve atık yağların geri dönüşümü konusundaki bilgilerini dinleyicilerle paylaştı. Prof. Uğraş, cam, plastik, pil gibi atık maddelerin ayrı şekilde toplanması gerektiğine vurgu yaparak, düzenli depolama konusuna dikkat çekti. Yer altı sularını en çok kirleten atık çeşidinin atık yağlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, bir litre atık yağın bir milyon litre temiz suyu kirlettiğini belirterek atık yağların çevreye zararını çarpıcı bir örnekle dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör konuyu turizm açısından değerlendirerek,  kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği içinde Akçakoca’nın turizm stratejisinin yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Güngör turizmdeki kalkınmayı çevre değerlerini tahrip etmeden gerçekleştirmenin önemine değinerek, belediyelerin daha fazla çevre yatırımı yapmaları konusunun üzerinde durdu.

Panelin son konuşmacısı olan Volkan Bilir, okul öncesi dönemde çevre bilincinin yüksek olduğunu,  yükseköğretimde bu bilincin düştüğünü söyleyerek,  çevreyle ilgili bilinç düzeyini yükseltecek, etkin bireyler yetiştirecek bir eğitim stratejisine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Soru-cevap şeklinde devam eden panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.