Üniversitemizde TBMM’nin Kuruluşu Paneli Düzenlendi

Nis 24

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Kuruluşu” konulu panel Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç, Rektörlüğümüz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Fen Edebiyat Fakültemiz Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik, Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Milli Mücadelenin zor şartlar altında gerçekleştirildiğini belirttiği açılış konuşmasında, TBMM’nin Milli Mücadelenin hukuki belgesi olduğunu söyleyerek sözü panelin konuşmacılarına bıraktı.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik TBMM’nin kuruluş süreci hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, parlamento fikrinin Genç Osmanlılar grubuyla başladığını, İttihat ve Terakki Cemiyeti’yle devam ettiğini belirterek, M. Kemal Atatürk’ün halkı Milli Mücadeleye katarak TBMM’nin kuruluş sürecini başlattığını ifade etti. TBMM açıldıktan sonra 1921 Anayasası’nın ilk maddesinin milli iradeye saygı olduğunun altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.

Yrd. Doç. Dr. Sabit Dokuyan, I. TBMM’nin ve Milli Mücadelenin beşeri ve ekonomik kaynakları konusunda dinleyicileri bilgilendirdi. 1919 yılında nüfusun 16 milyon olduğunu, savaşta kullanılabilecek 5 milyon insan kaynağı bulunduğunu, genç nüfusun savaşta bulunduğu için üretimin durduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dokuyan, kıt kaynaklar kullanılarak çok zor şartlar altında Milli Mücadelenin kazanıldığını vurguladı. “Bizlere bu vatanın armağan edilmesinde emeği geçen herkesi saygı ve hürmetle anıyorum”. diyerek sözlerine son verdi.

Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. İlhan Genç, zor şartlar altında kazanılan bu mücadelenin herkese örnek olması gerektiğini belirterek, Milli Mücadeleyi itibarsızlaştırma çalışmalarına müsaade edilmemesinin altını çizdi.

Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.