2015-2019 Dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar Cübbe Giydi

May 15

Kurucu Rektörümüz olarak iki dönem rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Cumhuriyet Konferans Salonu’muzda düzenlenen törenle görevini Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a devretti.

Törene, Gürcistan Diaspora Bakanı Gela Dumbadze, Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Ramazan Akça, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre,  Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Üçüncü Dönem Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İsmail Ercan ve Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, ilimizin protokol üyeleri, akademik ve idari personelimiz, basın mensupları ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan Rektörlük Devir-Teslim Töreni, “2007’den Bugüne Üniversitemiz” konulu sinevizyon gösterisi ile devam etti.

Özgeçmişinin sunulmasının ardından kürsüye gelen Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “2015-2019 Dönemi rektör atamasıyla Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar Hocamızın rektörlük görevini üstleniyor olmasının Üniversitemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını yürekten diliyorum.” diyerek başladığı konuşmasında, ülkemizde ilk defa bir kadın rektörden bir kadın akademisyene rektörlük görev devri gerçekleştiğini belirtti.

“İyi bir sistem iyi bir rektörden daha yüksek sesle konuşur.” şeklinde sözlerine devam eden Prof. Dr. Şerifoğlu, sekiz yıllık görev süresinde kurumsallaşma, sistem ve toplam kalite anlayışını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

Mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Kurucu Rektörümüz, “Sevgi temelli bir atmosfer, üretkenlik temelli bir akademik ortam, işbirliği temelli bir kurum kültürü oluşturduk. Benim görüşüme göre yarattığımız en kıymetli değer budur.” dedi.

Yakın gelecekte gündemin ana maddelerinin “Etik değerler ile eğitim ve öğretimde kalite” olacağını belirten Kurucu Rektörümüz, ahlakın bilimden önce geldiğini, Albert Einstein’ın  “Yeryüzündeki şartların düzelmesi, sadece bilimsel buluşlara değil ahlaklı bir yaşama düzeninin gerçekleşmesine bağlıdır.” sözüyle ifade etti.

Kilit kalkınma kaynağının sadece sermaye, toprak ya da enerji olmadığının altını çizen Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, kilit kaynağın insanın fikri, hayali ve yaratıcı gücü olduğunu vurguladı.
Montaigne’nin “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.” sözleriyle konuşmasına devam eden Kurucu Rektörümüz, Düzce’nin de en kısa zamanda sürdürülebilir kalkınma vizyonunu ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Yaşamında iz bırakmış kişilere teşekkür ederek devam ettiği konuşmasında Kurucu Rektörümüz herkese hakkını helal ettiğini belirterek herkesten de haklarını helal etmelerini istedi. Hz. Mevlana’nın  “Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim. Kalp durur,  akıl unutur. Ben dostlarımı ruhumla severim. O ne durur, ne de unutur.” sözleriyle Üniversitemize ve şehrimize olan sevgisini dile getirerek konuşmasına son verdi.

Tören, 2007-2011 ve 2011-2015 yılları arasında iki dönem Rektörlük yapan Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, 2015-2019 yıllarını kapsayan Üçüncü Dönem Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a cübbe giydirmesiyle devam etti. Genel Sekreterimiz Hasan Sadi Ateş tarafından Prof. Dr. Şerifoğlu’na sunulan Üniversitemizin mühür ve beratı, Kurucu Rektörümüz tarafından Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a teslim edildi.

Özgeçmişinin okunmasının ardından Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Üniversitemiz için hem çok güzel hem de hüzünlü bir gün. Güzel bir gün çünkü Üniversitemizin hızla yeni yarınlara ilerleyişinin başlangıcı, hüzünlü bir gün çünkü başarılarla geçen dopdolu sekiz yılın ardındayız.” sözleriyle konuşmasına başladı.

Ailesine, sevdiklerine, üzerinde emeği olan kişilere, çalışma arkadaşlarına, Yükseköğretim Kurulu Başkanına ve üyelerine şükranlarını ifade eden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Düzce Üniversitesi Rektörü olarak atayan ve hem ana hem de baba vatanım olan memleketimde bu onurlu görevle hizmet etme şansı tanıyan, Milletin Adamı, Kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” dedi

Yeni Rektörümüz Prof. Dr. Demircan Çakar, “Üniversitemizin kuruluşundan bugüne dek en kıymetli zamanını Üniversitemize ayıran, insanüstü özveriyle ve azimle çalışan, heyecanını ve inancını bir an bile kaybetmeyen, özgüveni ve imanı ile her zorluğu ve haksızlığın üstesinden geldiğine şahit olduğumuz, her an her ortamda ne yapılması gerektiğini ve neyin doğru olduğunu bilen ve bulan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na şükranlarımı sunuyorum.” diyerek devam ettiği konuşmasında, “Umuyorum ki Allah bana da bu görevi sizin gibi devretmeyi nasip eder.” dedi.

Prof. Dr. Demircan Çakar, “Bu görevi yürüttüğüm her an bana duyulan güvene layık olmaya ve her zaman haktan yana davranmaya çalışacağıma söz veriyorum. Bu Üniversitenin geçmişini iyi bilen biri olarak, pek çok yeniliğin yeşermesinde öncü olmaya çalışacağım. Allah yar ve yardımcımız olsun.” şeklinde sözlerine son verdi.

Görev dönemi sona eren Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na veda  konuşmasını Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç gerçekleştirdi. Prof. Dr. İlhan Genç konuşmasında, Kurucu Rektörümüzün yüksek idealizmini, liderliğini, çalışkanlığını, özgüvenini, kararlılığını, ahlak ve hukuk anlayışını, ufkunu ve hayal zenginliğini, temsil kabiliyetini överek, Düzce kültürüne, sanayisine, tarihine, estetiğine yapmış olduğu katkıların daima hatırlanacağını ifade etti.

Tören, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Müslüm Akdemir yönetimindeki Düzce Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun konseri ile devam etti.

2015-2019 Dönemi Rektörlük Devir-Teslim Töreni toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.