Üniversitemizde “6.Ulusal Tıp Kongresi” Gerçekleştirildi

May 20

Üniversitemiz Tıbbi Araştırma ve Bilim Topluluğu tarafından düzenlenen “6.Ulusal Tıp Kongresi” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

2007-2015 dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve yeni Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın da katıldığı programın açılış konuşmasını Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu gerçekleştirdi. Kurucu Rektörümüz, 6. Ulusal Tıp Kongresi’nin ülkemize ve tıp camiasına hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında “Tıp Fakültemiz bizim çok rekabetçi çok güçlü yönlerimizden biri. Pırıl pırıl öğrenciler geliyor ve hakikaten çok iyi bir kadroyla ve olabildiğince iyileştirmeye çalıştığımız alt yapı olanaklarıyla bu mekanlarda değer üretmeye başlıyorlar.” dedi. Kongrede tartışılan fikirlerin, İbn-i Sina’nın yarattığı mesleki, etik, ahlaki değerlere yeni değerler katacağını söyleyen Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, “Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Tıp Fakültemizin altıncısını gerçekleştirdiği kongreyi, büyük bir profesyonellikle organize eden Tıp Fakültemiz öğrencilerinin emeklerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Balbay, “Öğrencilerimizi bu organizasyondan dolayı kutluyorum. Danışman Hocamıza, Dekanlığımıza, Dekan Hocamıza tekrar bu organizasyon için teşekkürler. İyi kongreler diliyorum.” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özçetin, bu tür kongreleri izlemekten memnuniyet duyduğunu, kongreyi düzenleyen öğrencilerimizin kendisini onurlandırdığını belirterek, “Bu tür kongreler hem Türk tıbbının hem de bilimsel araştırmaların öncülüğü kabul edilmeli. Siz geleceğin araştırmacıları, bilim adamları olacaksınız.” dedi.

Kongrenin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, kongrenin organizasyonunda en büyük katkıyı öğrencilerimizin sunduğunu ifade ederek, öğrencilerimizle gurur duyduğunu söyledi. Kongre Başkanı Stajyer Doktor Yusuf Kalem, “Modern Hipokratlar olarak çıktığımız bu yolun amacı karanlık geleceğe ışık tutmak ve geleceğimizi gözlemlemektir. Güzel bir kongre geçirmeniz dileğiyle mutlu ve aydın bir gelecek bizim olsun.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından birinci oturum Üniversitemiz İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın moderatörlüğünde hipertansiyon ve diyabet konusu ile başladı. İlk oturumun birinci konuşmacısı Gülhane Askeri Tıp Fakültesi 4. Dönem öğrencisi Stj. Dr. Mustafa Kalkan, hipertansiyonu günümüz diyet alışkanlıkları ve yaşam tarzı sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımladı. Kalkan, “Hipertansiyonun tanısını koymanın yolu ölçümden geçiyor. Tansiyon ölçümü için vakit ayrılmalıdır.” dedi.

Birinci oturumun ikinci konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi HanifeSağlam, diyabet konulu sunumunu dinleyicilerle paylaştı. Diabetes mellitus’ün vücuttaki insülin eksikliğinin neden olduğu kan şekeri ile karakterize bir sendrom olduğunu belirtti. Sağlam, diabetes mellitus tanısı, tedavisi ve ilaç kullanımı hakkında bilgi verdi. Hanife Sağlam’ın konuşmalarının ardından günün ilk oturumu sona erdi.

Oturum sonrasının konuşmacısı Üniversitemiz Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Büken, günümüzde hekimlik ve tıpta uygulama hataları konusu üzerine hazırlamış olduğu sunumuna “Kanunları bilmemek mazaret sayılmaz.” diyerek başladı. Hasta ile hekim arasındaki ilişkiye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bora Büken, hekimlerin hangi tür durumlarda sorumlu olduğunu, tıbbi müdahalenin hukuki ölçülerini açıklayarak “Size verilen görevleri ciddiye alın ve çok iyi çalışın.” dedi.

Kongrenin onur konuğu olan Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, performans sistemi ve Türk Tabipleri Birliği sunumunda hastane başvuruları, sağlık sigortaları, ameliyat sayıları, hastanelerde yatan hasta ortalaması hakkındaki bilgilerini dinleyicilerle paylaşarak, hekime karşı uygulanan şiddete dikkat çekti. Bayazıt İlhan’a Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Öner Abidin Balbay tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından günün “Bağımlılık” konulu ikinci oturumuna geçildi.

Kongrenin "Bağımlılık" oturumunun moderatörlüğünü Üniversitemiz Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Özçetin ve Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ertuğrul Kaya gerçekleştirdi.

İkinci oturumun birinci konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Lütfi Kılınçkaya, bonzai konulu sunumunda, Türkiye’de bonzai ya da Jamaika olarak adlandırılan maddelerin tipik bitkisel içeriğin üzerine püskürtülmüş olan birkaç farklı kimyasal içeren “bitkisel sigara karışımları” olduğunu belirtti.

Bağımlılık oturumunun diğer konuşmacısı olan Üniversitemiz öğrencisi Stj. Dr. Kenan Çam alkol ve sigara bağımlılığı konulu sunumunu dinleyicilerle paylaştı. Çam, alkol ve sigara bağımlısı insanların tekrar toplum hayatına kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, tedavisi yapılsa bile bu tip insanların takip edilmesinin bağımlılığa geri dönüşleri önlemek için önemli olduğunu vurguladı.

Bağımlılık oturumunun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Ayşegül Çakmak, internet bağımlılığında gelişmeleri kaçırma (FOMO) korkusunun en çok Z kuşağında görüldüğünü söyleyerek, bu durumun kişilerin bilinç durumunu bozarak sanal uyuşturucu görevi gördüğünü belirtti. Bağımlılık oturumu, konuşmacıların sunumlarının ardından sona erdi.

Konferansın ikinci gününde gerçekleştirilen oturumlar arasında; enfeksiyon, malignite, obezite, nöroloji konuları yer aldı. “Geldikleri Gibi Giderler” konulu tiyatro gösterisini sahneleyen öğrencilerimizin tıbbi tabu oynaması ve katılımcıların rafting turu gerçekleştirmesinin ardından “6. Ulusal Tıp Kongresi” sona erdi.