Biyomedikal Mühendisliği Bölümüyle Öğrencilerimizi Bekleyen Fırsatlar

Haz 22

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arif Özkan, 2015-2016 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alacak olan Biyomedikal Mühendisliği bölümümüzle ilgili merak edilen konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Biyomedikal Mühendisliği bölümümüzün Ülkemize, Üniversitemize ve İlimize hayırlı olması temennisiyle sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Arif Özkan Biyomedikal Mühendisliğini, “Biyoloji ve Tıp alanındaki problemleri çözmek için Mühendislik ile Fizik ve Matematik gibi temel Fen Bilimlerinin ilkelerini ve yöntemlerini uygulayan yeni bir alandır.” şeklinde tanımladı.

Yrd. Doç. Dr. Arif Özkan, Biyomedikal Mühendisliği bölümünün Mühendislik bilimleri ile yaşam arasında köprü sağladığını ve disiplinlerarası çalışmaları kapsadığını belirterek, “Sağlık alanında tanı ve tedavi amacı ile kullanılan elektromekanik cihaz ve sistemlerin tasarımı ve uygulamalarını kapsayan bölümümüzde alan dersi olarak temel Mühendislik Bilimleri olan derslerin yanında, Biyomedikal Mühendisliğine Giriş, Biyomalzemeler, Biyomekanik, Biyomedikal Enstrümantasyon, Biyomedikal Elektroniği, Biyomedikal İşaret İşleme, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi gibi dersler bulunmaktadır.” şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Özkan, okutulan derslerle hedeflerini, nitelikli iletişim kabiliyetine sahip, yabancı diline hakim ve mesleğinde gerekli tüm donanıma sahip araştırmacı öğrenciler yetiştirmek olarak ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Özkan derslerin işlenişiyle ilgili öğretim metotlarından bahsederek, “Öğrencilerimizin her şeyden önce iyi bir araştırmacı ve iletişimci olması için, tartışmalı ders, problem çözme, seminer, grup çalışması, laboratuvar çalışması başlıca uygulayacağımız öğretim metotları arasında olacak. Gerek mesleki gerekse entelektüel pek çok seminer ve atölye çalışmamız olacak. Derslerimize alanında uzman konuk konuşmacılar getirecek ve sanayi kuruluşların temsilcilerinin ve yöneticilerinin mutlaka her sınıfın bir hafta dersini yönetmesi şeklinde bir öğretim planımız var. Ayrıca Tıp Fakültemiz, Sağlık Yüksekokulumuz ve Üniversitemizin diğer tüm birimleriyle etkin bir birliktelik sağlayacak ve bu sayede öğrencilerimiz pratikte öğrendikleri bilgileri pek çok disiplinden profesyoneller ile uygulama imkanı bulacaklar.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Arif Özkan, “Bölümümüzün şu anda Portekiz Coimbra’da bulunan ISEC (Instituto Superior de Engenharia de Coimbra) ile ERASMUS öğrenci değişimi programı için anlaşması mevcut olup pek çok üniversite ile de bu imkan genişletilme aşamasındadır. Disiplinler arası bir bölüm olması sebebiyle her bölümde yüksek lisans yapma olanağı bulunan bir bölümdür. Biyomedikal Mühendisliği mezunu bir öğrencimize, Elektrik Elektronik Mühendisliğinde, Bilgisayar Mühendisliğinde, Makine Mühendisliğinde,  Kimya Mühendisliğinde ve Kompozit Malzemeler anabilim dalında yüksek lisans ve doktora yapma imkanı üniversitemizde mevcuttur.” sözleriyle Biyomedikal Mühendisliği bölümü lisansüstü öğrenim olanakları hakkında bilgiler verdi.

Biyomedikal Mühendisliğinin Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 2018 yılında %78 ile mezunlarının iş potansiyelinin en yüksek olduğu meslek olarak ifade edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özkan, yeni gelişmekte olan bir alan olması sebebiyle Biyomedikal Mühendisliği mezunlarının fazla sayıda olmaması ve sağlık sektöründe biyomedikal mühendislerine olan ihtiyacın giderek artması nedeniyle mezunların istihdamlarının kolay olacağını sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Arif Özkan, “Bölümümüzden mezun olan öğrenciler başta biyomedikal endüstrisi olmak üzere, sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, ilaç endüstrisinde, tıbbi araştırma laboratuvarlarında ve üniversitelerde çalışma olanağı bulabilir. Ayrıca yatak sayısının 200 üzerinde olan tüm hastaneler bir Biyomedikal Mühendisi ile çalışmak zorundadır.” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.