Deniz Temizliği Paneli Akçakoca’da Gerçekleştirildi

Haz 27

Üniversitemiz Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) ile Akçakoca Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Deniz Temizliği” konulu panel, Akçakoca Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele, Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Ali Direk, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya, DÜ-BİYOM Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Düzce İl Genel Meclis Üyesi Ayfer Yılmaz, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör, Derin Deniz Dalış Merkezi Sahibi ve Dalış Eğitmeni Volkan Demircioğlu, öğretim üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, “Deniz Temizliği” panelinin düzenledikleri dördüncü panel olduğunu belirterek, bu panellerin Akçakoca’nın turizm stratejisine olumlu katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Doç. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya, hızlı nüfus artışı, habitatın bozulması, aşırı avcılık ve tahrip edici balıkçığın deniz kirliliğini hızlandırdığını söyleyerek, deniz kirliliğine yol açan temel unsurları termal kirlilik, kimyasal kirlilik, evsel kirlilik ve radyoaktif kirlilik olarak tanımladı. Doç. Dr. Kırankaya, “Piller ve tıbbi atıklar radyoaktif bileşenler içerdiği için kontrollü bir şekilde depolanmalıdır.” sözleriyle deniz kirliliğinin ekosistemi ve halk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Panel, Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör’ün konuşmasıyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Güngör, deniz turizminin talebin en yüksek olduğu turizm dalı olduğunu ifade ederek, deniz kirliliğinin kıyı turizmini, su altı turizmini ve su sporları turizmini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör, “Akçakoca Belediyesi ve Üniversitemiz öğrencilerinin başlattığı Temiz Deniz İçin El Ele projesini önemsiyorum. Bu projeler Akçakoca’nın turizm geleceği açısından önemli çalışmalar.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Panelin son konuşmacısı dalış eğitmeni Volkan Demircioğlu, Karasu’da denizaltı dalış turizmini geliştirmek için yaptıkları deniz temizliği çalışmalarından örnekler vererek başladığı konuşmasında, Kefken ile Akçakoca arasının dalış turizmi için son derece elverişli olduğunu ifade etti. Volkan Demircioğlu, “Deniz temizliği bilinci oluşturmak için bireysel farkındalıklarımızı kitle farkındalığına dönüştürebilirsek çok fazla yol alacağımızı düşünüyorum.”  şeklide konuşarak sunumunu tamamladı.

Soru-cevap şeklinde devam eden panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.