Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Yeni Değerlerini Bekliyor

Tem 28

Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kürşat Karacabey, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Özel Yetenek Sınavı’yla öğrenci alacak olan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Kürşat Karacabey bölümün amacını, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda uygulanan Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri ile ilgili dersleri uygulayabilecek, genel kültür, alan bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgisi açısından toplumun, alanın ve bireyin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte öğretmen yetiştirmek olarak açıkladı.

Akademik kadro hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kürşat Karacabey, “Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve yönetimimizin desteği ile kurumsal yapımız her geçen gün güçlenmektedir. Bu bağlamda; 9 öğretim üyesi ve 6 öğretim görevlisi/okutman/araştırma görevlisi olmak üzere 15 öğretim elemanına sahip olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulumuz, 2014-2015 eğitim öğretim yılı içerisinde bir sempozyum düzenlemiş, 50’nin üzerinde bilimsel makale ve 150’nin üzerinde atıf ile başarılı bir akademik yılı geride bırakmıştır.” şeklinde konuştu.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüne başvuru şartlarından bahseden Karacabey, “Milli sporcuların, Türkiye Şampiyonu olan sporcuların ve liselerin spor bölümlerinden mezun adayların, ilgili yıla ait YGS puan türlerinin herhangi birinden 140.000 ve üzeri YGS puanına (OBP hariç) sahip olmaları gerekir. Milli sporcular ve Türkiye Şampiyonu olan sporcularda sınav tarihi itibari ile son beş yıl içerisinde en az bir kez milli olma veya Türkiye şampiyonu olma şartı aranmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Kürşat Karacabey, milli sporcular dışındaki adayların YGS puan türlerinin herhangi birinden Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü için 230,000 ve üzeri puan almaları gerektiğini sözlerini ekledi.

Özel Yetenek Sınavı’nın tek aşamalı beceri ve koordinasyon testinden oluştuğunu belirten Karacabey, “Yapılacak olan yetenek sınavı beş istasyondan oluşmaktadır. Birinci istasyon, temel jimnastik becerileri ile vücut koordinasyonun ölçüldüğü bölümdür.  İkinci istasyonda adayın denge becerisi ölçülür. Üçüncü istasyon el ve göz koordinasyonunun hız ile kombinasyonunun ölçüldüğü istasyondur. Dördüncü istasyon, adayın sıçrama becerisini gösterir. Son istasyon ise adayın el ve göz koordinasyonu ile hızlı karar verme becerisini ölçmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kürşat Karacabey, ön şartları sağladıktan sonra yetenek sınavına girmeyi düşünen adayların, özel yetenek sınavı için kurulacak olan parkurun tüm detaylarına Yüksekokulumuzun web sayfasından ulaşabileceklerini söyledi.

Eğitim-öğretimde üçüncü yılına girmiş olan Yüksekokulumuzun, Avrupa ve Dünya Şampiyonasında aldığı dereceler ile Üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmeyi başardığını belirten Karacabey, bireysel branşlarda 50, takım sporlarında ise 10’un üzerinde kupa kazandıklarını söyledi. Ayrıca BESYO ortaklığı ve aracılığıyla düzenlenen birçok sempozyum ve organizasyonun gerek yerel gerekse ulusal basında önemli ölçüde yer aldığını belirten Prof. Dr. Karacabey,  Üniversitemiz BESYO ev sahipliği ile yapılmış olan Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası, Çocuk Atletizmi ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Organizasyonu’nu düzenlenen organizasyonlara örnek gösterdi.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü kariyer imkanlarından da bahseden Prof. Dr. Kürşat Karacabey, “Beden Eğitimi Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmen olarak çalışabilir. Ayrıca birçok branştan aldıkları temel beceriler ile gerekli eğitimler sonrası antrenörlük yapabilir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü birimlerinde idareci ve antrenör olarak, spor kulüplerinde masör ve kondisyoner, özel spor kuruluşlarında ve diğer kuruluşların spor ile ilgili birimlerinde uzman olarak, turizm sektöründe animatör olarak görev alabilir. Mezunlarımız Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan sınavı kazanırlarsa müfettiş ve eğitim yöneticisi olarak da çalışabilir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.