UMAS’15’de Üniversite-Sanayi İşbirliğine Kamu Desteği Vurgusu

Eyl 11

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, ülkemizdeki son gelişmelerin, yeni araştırma alanlarının, var olan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılarak mühendislik alanlarında bir sinerji ortamı oluşturmak  amacıyla Üniversitemiz Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu, gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

UMAS’15 Sempozyumunun ikinci gününe, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur, Kocaeli Üniversitesi’nden Üniversite Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Burak İnner ve Arş. Gör. Kenan Keleş,  kamu ve özel sektör temsilcileri, ülkemizin birçok üniversitesinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nda (MARKA) genel sekreterlik görevinde de bulunan Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, Sempozyuma davet edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, “Güdümlü proje destekleri çerçevesinde Düzce Üniversitesi’ne 3D Prototipleme ve Kompozit Malzeme Laboratuvarı projesiyle yaklaşık 4 Milyon TL’lik katkımız oldu. Şu an da bu proje yeni hayata geçti. Bu vesileyle Düzce Üniversitesi ile yakın işbirliğinde bulunduk. Onun ötesinde Düzce’de Gümüşova Kaymakamı olarak dört yıl kadar da çalışma, faaliyet göstermiştik, hizmetimiz olmuştu. O vesileyle Düzce ile gönül bağımız vardı.” dedi.

Üniversite-Sanayi İşbirliği tanımının eksik olduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akbulut, “Üniversite-Sanayi İşbirliği yerine Üniversite-Sanayi ve Kamu İşbirliği dememiz lazım. Çünkü kamunun alt yapı ve finansman desteği olmadan Üniversite-Sanayi İşbirliğinin hayata geçmesi mümkün gözükmüyor.” şeklinde konuştu. Üniversite-Sanayi İşbirliğinde mekana bağlı bilgi üretme aşamasından, mekanın ötesine geçen bilgi üretme aşamasına geçildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Akbulut, ülkemizin de bu trendi yakalaması gerektiğini belirtti.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği bölgenin, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1.5 milyarlık insanın yaşadığı, 25 trilyonluk pazarın bulunduğu bir alanda olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akbulut, Ajans’ın bölgeye yönelik yaptığı proje ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Akıllı ihtisaslaşma temelinde 2014-2023 Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi’ni oluşturduklarını söyleyen Akbulut,  stratejilerin hazırlanmasında Üniversitemizin de katkıları olduğunu sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Teknoloji Transfer Ofisleri ile inovasyon yönetim danışmanlık sektörünün geliştirilmesinin önemine değinerek sunumunu sonlandırdı.

Yrd. Doç. Dr. Burak İnner ve Arş. Gör. Kenan Keleş tarafından hazırlanan "Üniversite Sanayi İşbirliğinde Kocaeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Örneği" konulu çalışma, Arş. Gör. Keleş tarafından katılımcılara aktarıldı. Üniversite-Sanayi İşbirliğinde devlet desteğiyle daha olumlu sonuçlara ulaşıldığını söyleyen Arş. Gör. Kenan Keleş, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin temel iki hedefi olduğunu belirterek bu hedefleri; üniversitelerin, sanayinin ihtiyacı olan öğrencileri yetiştirmesi ile endüstrinin sorunlarını çözmesi ve çözüm önerileri geliştirmesi olarak ifade etti.

Üniversite-Sanayi İşbirliğinde örnek modelleme için 2011 yılında, Kocaeli ilinde, 500 endüstri kuruluşuyla bir araştırma yaptıklarını belirten Arş. Gör. Keleş, araştırma sonucunda Sürekli Eğitim Merkezi çalışma stratejisini değiştirdiklerini sözlerine ekledi. Arş. Gör. Kenan Keleş, yaptıkları araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, Yrd. Doç. Dr. Burak İnner ve Arş. Gör. Kenan Keleş’e Prof. Dr. İlyas Uygur tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.

İnşaat, Makine, Orman, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Otomotiv ana başlıklarında yapılan sempozyumun ikinci günü, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri ile öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu, Düzce’de düzenlenecek gezi programı ile sona erecek.