Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Minnet ve Şükran İle Andık

Kas 10

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 77. yılında saygı ve minnetle anmak amacıyla Üniversitemizde 10 Kasım Atatürk’ü Anma programı gerçekleştirildi.

Akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin katıldığı anma programı, Rektörlüğümüzü temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “10 Kasım Atatürk’ü Anlamak” konulu panele geçildi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “10 Kasım Atatürk’ü Anlamak” konulu panele, Düzce Valisi Ali Fidan’ı temsilen Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt ile öğretim üyelerimiz, basın mensupları ve öğrencilerimiz katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. İlhan Genç, Atatürk’ü üniversite penceresinden yeniden anlamak gerektiğini belirterek, “İçinde yaşadığımız dünyanın yeniden O’na ihtiyacı var. Dünya ölçeğinden baktığımızda 100 yıl önceki şartlar yine gündeme geliyor. Bu nedenle Atatürk’ü 77 yıl sonra bu sefer üniversitede okuyan bireyler olarak anlamak çok daha anlamlı olacak.” diyerek sözü panelistlere bıraktı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğini oluşturan özellikler ile ilgili bilgiler vererek sözlerine başlayan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu Atatürk’ün; tarihe yön veren, Türkiye’yi işgalden kurtaran, bağımsızlığımızın kahramanı ve devrimlerin gerçekleştiricisi olduğunu ifade etti.

TBMM’de yasalar gerçekleştirilirken Atatürk’ün Milletle birlikte hareket ettiğini söyleyen Prof. Dr. Oğuzoğlu, yurtiçi gezilerinde Atatürk’ün halkı dinlediğini, tepkilerini ölçtüğünü belirtti. Oğuzoğlu,  başarısının altındaki en önemli nedenin, kendini milletine adaması şeklinde açıklayarak kurtarıcı kimliğinin devrimlerin başarısını da beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

Atatürk’ün kişiliğinin oluşmasındaki önemli özelliklerinden de bahseden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Selanik’te Osmanlı Devleti’nin eskiyen kurumlarını geliştirmek için birçok dernek kurulduğunu ve Atatürk’ün şehrin bu havasından etkilendiğini söyledi.  Atatürk’ün çok iyi bir eğitimden geçtiğinin altını çizen Oğuzoğlu, Atatürk’ün güzel sanatlar, uygulamalı bilimler, pozitif bilimler gibi içerikleri olan 3000’e yakın kitabı bizzat okuduğunu ve notlar aldığını ifade ederek, kişiliğin oluşumunda eğitimin önemini vurguladı.

Fransız ve ABD’li gazetecilerin Atatürk ile ilgili yorumlarını da paylaşan Oğuzoğlu, Fransız bir gazetecinin, Atatürk’ün başarısının belirgin üç nedenini seziş, ihtiyatlı olma ve inceleme olarak açıkladığını söyledi.  Atatürk’ün güzel sanatlara da önem verdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, insan sevgisi yanında Atatürk’ün bir doğa aşığı olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun ardından konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, Atatürk ve Dünya Barışı konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya tarihine yön veren büyük bir lider olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bozkurt, Atatürk’ün askerlik yönü kadar barışa da önem verdiğini ifade etti.

Atatürk’ü, savaşla birlikte barışı da masada tutan bir lider olarak niteleyen Bozkurt, “Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir.” şeklindeki Atatürk’ün sözlerini katılımcılara aktardı.

Atatürk’ün Lozan Antlaşması’ndan sonra da barış politikalarına devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, “Atatürk’e göre barış, hiçbir şekilde milli egemenliğe ve milli bağımsızlığa ters düşmemelidir.” şeklinde konuşarak  “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” anlayışının barış politikasının temeli olduğunu sözlerine ekledi.

Atatürk’ün barış çabaları sonucunda Milletler Cemiyeti’nin kabul maddelerini değiştirerek Türkiye’yi üyeliğe davet ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt; 1923, 1927 ve 2013 yıllarında Time dergisinin Atatürk’ü kapağına taşıdığını, UNESCO’nun Atatürk’ün 100. doğum yılı olan 1981 yılını Dünya Atatürk Yılı ilan ettiğini ve ABD eski başkanlarından George W. Bush’un 2000 yılında, Atatürk’ü milenyum yılının değil asrın lideri olarak gördüğünü söyleyerek sözlerini noktaladı.

Program, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün tarafından konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Türkiye