Üniversitemizde Dünya Su Günü Kutlandı

Mar 24

Üniversitemiz 10. yıl etkinlikleri kapsamında Orman Fakültesi ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Dünya Su Günü” başlıklı seminer, Orman Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Gürsel Erul, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu yaptı. Prof. Dr. Müderrisoğlu, seminerin faydalı geçmesi temennisinde bulunarak emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ konuşmasında, “Suyun günlük hayatımızda o kadar çok yeri var ki bunun önemini anlamakta güçlük çekiyoruz. Sularımızı boşa kullanıyoruz, yeraltı su kaynaklarımızı heba ediyoruz. Kaynaklarımızın üstünede binalar yapıyoruz. Bunları ara sıra hatırlamak gerekiyor.” diyerek etkinkiğin düzenlendiğini söyledi. Uludağ, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen toplantı sonucunda alınan karar gereği, dünyada 22 Mart tarihinin Dünya Su Günü olarak ilan edildiğini sözlerine ekledi.

Geçen yıl Çeltik Çalıştayı düzenlediklerine değinen Prof. Dr. Uludağ, neden böyle bir çalıştaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Uludağ, “Burada toplasanız bir Edirneli çiftçimizin tarlası kadar toplam çeltik tarlamız yok ama buradaki hedefimiz de suydu. Bizim amacımız, buradaki sulanabilen alana Düzce çapında dikkat çekmektir.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Gürsel Erul, “Dünya Su Günü” etkinliğinde Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değinerek Bakanlığın hedeflerini ve projelerini anlattı.

Erul, bütün ülkelerin ekonomiye bakış açısının; sürdürülebilir odaklı, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir su kullanımı üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, “Dünyadaki suyun yüzde 97’sinin denizlerde bulunduğunu ve sadece yüzde üçünün tatlı su kaynağı olduğunu bilirsek, suyun hayatımız için ne denli önemli olduğunu daha net bir şekilde kavramış oluruz.” dedi.

Suyun her şeyin temeli olduğuna vurgu yapan Erul, eğer su varsa hayat vardır diyerek suyun elmas kadar değerli olduğuna dikkat çekti. Ülke olarak su konusunda zor durumda olduğumuzu söyleyen Erul, uluslararası ölçeklerde Ülkemizin su sıkıntısı çeken ülkeler kategorisinde bulunduğunu belirtti. İlimizde su konusunda yapılan çalışmalara da değinen Gürsel Erul, konferansın son bölümünde katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

Konferans, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ tarafından davetli konuşmacı Gürsel Erul’a teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından son buldu.