Üniversitemizden Anadolu Arkeolojisi ve Eski Çağ Tarihi Başlıklı Konferans

Nis 01

Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Anadolu Arkeolojisi ve Eski Çağ Tarihi” konulu konferans,  Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Pınarcık Anadolu’nun, taşıdığı konum itibari ile tarihin izlerini taşıdığını belirterek, “Uygarlığın beşiği denilen bu topraklar, her dönem kendinden önceki uygarlıklara ulaşmada en çok ilgi çeken ve en çok araştırma yapılan yerlerden biri olmuştur.” dedi.

Batı Anadolu’da yapılan kazıların Efes, Bergama, Troia, İzmir gibi yerlerde yoğunlaştığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Pınarcık, “Bugüne kadar Batı Anadolu’da sınırlı sayıda araştırmalar yapılmış ve bu araştırmalar son dönemlerde artış göstermiştir. Bizim araştırma konumuz olan Karaburun önceden de araştırılmış olup bizim çalışmamız bu araştırmaların devamı niteliğinde olmuştur.” şeklinde konuştu.

Karaburun tarihi ve mitolojisi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Pınar Pınarcık, Karaburun’da yaptığı araştırmalar hakkında katılımcıları bilgilendirerek sunumunu tamamladı.

Konferansın bir diğer konuşmacısı olan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, kazı çalışmalarında görev aldığı zamanlarda elde ettikleri arkeolojik kalıntılar hakkında önemli bilgiler verdi.

Arkeolojik kazılarla ilgili deneyimlerini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, “Bir köy yerleşimi ne zaman başladı? Ne zaman bitti? Onun üzerine nasıl bir köy yerleşimi yapıldı? Bütün bu sorulara yanıt verilecek nitelikte kalıntıları bulabiliyoruz. Kazılar esnasında çok ilginç kalıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Hepinizin bildiği gibi Göbeklitepe, Şanlıurfa’da bulunan ve ilk tapınaklarla ilgili önemli bilgiler veren bir yerleşim. Onların soyut dünyaları hakkında da bilgi sahibi olabileceğimiz kalıntılar var.” şeklinde konuştu.

“Arkeologlar olarak neolitik dönem için Anadolu’nun iki farklı kültürü olduğunu düşünüyoruz.” diyerek sözlerine devam eden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz,  bu kültürlerden birincisinin Güneydoğu Anadolu ve Yakındoğu kültür bölgesi, ikincinin ise Orta Anadolu kültür bölgesi olduğunu söyledi. Orta Anadolu kültür bölgesinin 30 yıl öncesine kadar yakın doğudan gelen göçlerle oluştuğunun düşünüldüğünü belirten Yılmaz, son dönem yapılan çalışmalarla Orta Anadolu kültür bölgesinde kendi içinde bütünlüğü olan bütün kültürel aşamaların tespit edildiğini sözlerine ekledi. Orta Anadolu kültür bölgesinin Yakındoğu ile etkileşim içerisinde olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, bu kültür alanının kendi yerel özelliklerini de barındıran bir kültür bölgesi olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Konferansın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından, Yrd. Doç. Dr. Pınar Pınarcık ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz’a teşekkür belgesi takdim edildi.