Üniversitemizden Batı Anadolu Prehistorik ve Protohistorik Dönem Arkeolojisi Başlıklı Panel

Nis 05

Üniversitemizin 10. Yıl etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından “Batı Anadolu Prehistorik ve Protohistorik Dönem Arkeolojisi” başlıklı panel düzenlendi.

Üniversitemiz Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin ilk konuşmasını Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadriye Özçelik yaptı.  İnsanlık tarihinin çok uzak geçmişine dair örnekler veren Özçelik, o dönemde yaşayan insanların sanat eserlerini nasıl oluşturduklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sanat eserlerini tanımlarken ve değerlendirirken o çağın özelliklerinin bilinmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kadriye Özçelik “O çağda insanların nasıl yaşadıklarını, nasıl bir ortamda hayatlarını devam ettirdiklerini ve neler düşündüklerini az çok kavrayabilirsek onları daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Paleotik dönemden günümüze kadar gelen eserler hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Kadriye Özçelik, o dönemlerde sanat eserleri yapımında kullanılan araç ve gereçler hakkında örnekler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Panel, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Sarı’nın İlk Tunç Çağında Batı Anadolu Arkeolojisi konulu sunumuyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Sarı, “Anadolu’nun her zaman Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğu söylenir. Fakat araştırmalar aslında bunun tam tersi bir durum olduğunu gösteriyor. Üç tarafının denizlerle çevrili olması ve doğu tarafında yüksek dağ sıralarının olması, bölgeyi komşu bölgelerden önemli ölçüde izole ediyor. Bu şekilde Batı Anadolu Orta Anadolu’dan farklı olarak neolitik dönemden beri kendi yerel kültürel gelişimini sergiliyor.” şeklinde konuştu. Bölgenin coğrafyası ve kültürü ile ilgili olarak 1940’tan beri ciddi çalışmalar olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Deniz Sarı, bu bölgelerde yapılan araştırmalar hakkındaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Panelin üçüncü ve son konuşmacısı olan Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Şahin, “Çukurova Bölgesinde Yeni Bir Kazı: Tepebağ Höyük” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Güncel kazıların devam ettiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fatma Şahin, “Normal höyük kazılarından ve klasik arkeolojik kazılardan çok farklı bir kazı yapmamız gerekiyor. Bu kazıların nasıl doğduğuna dair bir araştırma yaptık. Özellikle Avrupalılar, kimlik ya da köken arayışı neticesinde, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra savaş esnasında yıkılan kentlerin yenilenme çalışmaları sırasında bazı kalıntılara rastlıyorlar. Böylece özel ilgi alanları oluşuyor ve bu durum literatürde kentsel arkeoloji olarak geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Yapılan kazılar sonucunda çıkan eserler hakkında o döneme ait bilgilere ulaşıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fatma Şahin, kazılarda ortaya çıkan eserler hakkında bilgiler vererek sunumunu sonlandırdı.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından davetli konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.