Gürcü Üniversitesi Rektörü Üniversitemizdeki Konferansa Katıldı

Nis 22

Üniversitemiz 10. Yıl etkinlikleri kapsamında Gürcistan Patrikhanesi Gürcü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sergo Vardosanidze’nin katılımıyla düzenlenen “Dil ve İletişim” konulu konferans, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferans öncesinde Gürcistan Patrikhanesi Gürcü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sergo Vardosanidze, Gürcü Üniversitesi Kartveloloji Merkez Başkanı Prof. Dr. Tariel Putkaradze ile Gürcü Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerimiz, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı makamında ziyaret etti. Karşılıklı bilgi alışverişi ve hediye takdiminin ardından Fen Edebiyat Fakültemizin düzenlediği “Dil ve İletişim” başlıklı konferansa geçildi.

Programa; Konuk Rektör Prof. Dr. Sergo Vardosanidze ve beraberindeki heyet, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Ertuğrul, İstanbul Gürcü Kültür ve Sanat Derneği ile Düzce Gürcü Kültür Dernek üyeleri ve öğrencilerimiz katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar gerçekleştirdi. Daha önce konuk Rektörü ve öğretim üyelerini Tiflis’te ziyaret ettiğini, çok güzel bir ortamda ve dostluk havasında ağırlandıklarını ifade eden Rektörümüz, bu iade-i ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Üniversitemizde Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü olmasından hem kişisel hem de Düzce Üniversitesi Rektörü olarak ayrı bir mutluluk duyduğunu ifade eden Rektörümüz Üniversitemizin, Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü ile büyük rekabet avantajına sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, etkinliğin Gürcü ve Türk kültürleri arasında etkileşime katkı sağlayacağını, dillerimiz arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koyacağını söyleyerek misafir heyete teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından programın konferans bölümüne geçildi. Moderatörlüğünü Üniversitemiz Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Ertuğrul’un yaptığı programa; Gürcistan Patrikhanesi Gürcü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sergo Vardosanidze ve Kartveloloji Merkez Başkanı Prof. Dr. Tariel Putkaradze konuşmacı olarak katıldı.

“Kültürler Arası Diyalog ve Gürcistan” adlı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Sergo Vardosanidze, 1991 yılında Gürcistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra, Türkiye’nin Gürcistan’ın stratejik ortağı olduğu ifade etti. Ülkemizin her zaman Gürcistan’a yardım elini uzattığını vurgulayan konuk Rektör, Türkiye’de çok sayıda soydaşları olduğunu belirterek bu durumun askeri ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra kültürel alanda da işbirliği sağladığının altını çizdi.

Kartveloloji Merkez Başkanı Prof. Dr. Tariel Putkaradze ise “Gürcülerin Dil Tarihleri ve Günümüz Dil Evreleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Putkaradze, Gürcistan tarihi, Gürcü dilinin yayılma alanları ve gelişme evreleri ile etkileşimde bulunduğu milletler hakkında bilgiler verdi.

Konferansın sonunda konuşma gerçekleştiren İstanbul Gürcü Kültür ve Sanat Derneği’nden Avukat Sezen Gönenç, Üniversitemize teşekkür ederek, bu tarz etkinliklerin kültürel bağları güçlendirildiğini söyledi Programda emeği gecen herkese teşekkür eden Sezen Gönenç, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a tablo hediye etti.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın davetli konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.