Dijital Yaşamda Soyut Matematiğin Somut Uygulamaları

Nis 29

Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Dijital Yaşamda Soyut Matematiğin Somut Uygulamaları” başlıklı konferans, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Müge Kanunu Er tarafından organize edilen programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Oklahoma Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murad Özaydın, Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Programın davetli konuşmacısı Prof. Dr. Murad Özaydın; analiz-cebir, sayılar teorisi, topoloji, dalgacık teorisi, kodlama, fonksiyonel ve harmonik analiz, frekans analizi, sinyal işleme, veri sıkıştırma ve gürültü ayıklama gibi konulardaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Dijital yaşamda soyut matematiğin somut uygulamalarıyla ilgili örnekler de veren Prof. Dr. Murad Özaydın, cep telefonlarının ve HD televizyonların çalışma sistemi için veri sıkıştırma ve gürültü ayıklama işleminin olmazsa olmaz bir uygulama olduğunu ifade etti. Üretilen görüntü verilerinin iletimden önce sıkıştırıldığını, iletimden sonra tekrar orijinal haline getirildiğini dile getirerek bu işlemlerin matematiksel temelleri hakkında bilgi verdi.

Bilgi güvenliği konusundaki temel prensibini, sayıların çarpanlara ayrılmasının zor olması şeklinde belirten davetli konuşmacı, mesaj şifreleme algoritmalarının açık ve gizli deşifreleme anahtarlar kullanarak yapıldığını anlattı.

Konferans, davetli konuşmacı Prof. Dr. Murad Özaydın’a teşekkür belgesi takdim edilmesiyle son buldu.