Şehir-İnsan-Medeniyet Köprüsü Bağlamında Örnek Kişilikler

May 13

Üniversitemizin 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen “Şehir-İnsan-Medeniyet Köprüsü Bağlamında Örnek Kişilikler” başlıklı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Osmanlı eğitim ve medeniyetinin son temsilcilerinden, çok yönlü kültür ve şehir insanı Mahir İz’in konuşulduğu programa; Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Faruk Bayraktar, davetli konuşmacılar, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Furat Akdemir tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın ilk konuşmasını Prof. Dr. Mehmet Faruk Bayraktar gerçekleştirdi.

Şehir-İnsan-Medeniyet Köprüsü Bağlamında Örnek Kişilikler projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirten Prof. Dr. Bayraktar, bu panelde Mahir İz’i anacaklarını ifade etti. Eğitimde rol model olmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Faruk Bayraktar, Mahir İz’in herkes için örnek olduğunu söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Panel, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun’un konuşmasıyla devam etti. Mahir İz’in, Ülkemizde ilk kez Müslümanlar tarafından kurulan özel okulun kurucuları arasında yer aldığını ve milli değerler üzerinden yayın yapan ilk gazetenin başyazarlığını yaptığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun, O’nun derste İstiklal Marşı’nı Osmanlıca olarak yazdırdığını belirtti. Mahir İz’in Yüksek İslam Enstitüsü’ndeki derslerinin seminer havasında geçtiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun; edebiyat, Osmanlıca ve dini bilgilerin yanı sıra birçok kültürel değerimizi de O’ndan öğrendiklerini sözlerine ekledi.

Programın bir diğer konuşmacısı yazar ve Tekirdağ eski milletvekili Prof. Dr. Necip Taylan, Mahir İz’in ilerlemiş yaşına rağmen ders anlatırken hiç oturmadığını ifade ederek 1969 yılında ilk kitabı olan “Tasavvuf”u asistanına yazdırdığını söyledi. Mahir İz’in Osmanlı tarihini de Cumhuriyet Dönemi de çok iyi bildiğini söyleyen Prof. Dr. Taylan, derslerinde hatıralarına da yer verdiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin son konuşmacısı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, öğrencilerimize şahsiyet sahibi olmaları, kararlı davranmaları ve öğretmenlerini örnek almaları tavsiyesinde bulunarak sözlerine başladı. Mahir İz’in iyi bir şair olduğuna değinen davetli konuşmacı, O’nun büyük bir kültür birikimine sahip olduğuna dikkat çekerek yetenekli öğrencileri yönlendirdiğine vurgu yaptı. Kuşak olarak zorluklar içinde eğitim gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Mahmut Kaya, öğrencilerimizin toplumu eğitmek ve yönlendirmek gibi önemli sorumlulukları da olduğunun altını çizdi.

“Şehir-İnsan-Medeniyet Köprüsü Bağlamında Örnek Kişilikler” başlıklı panel, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.