Arıcılık Programımız Uygulamalı Eğitimiyle Fark Oluşturuyor

Tem 25

Üniversitemiz Düzce Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan ve 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilk kez öğrenci kabul edecek olan Arıcılık Programımız, eğitim-öğretimini Yığılca ilçemizde görecektir. Arıcılık Programı, nitelikli ve uygulamalı eğitimiyle önemli avantajlar sunuyor.

Üniversitemizde arıcılık konusu ile ilgili ilk çalışmalar, 2009 yılında Rektörlüğümüze bağlı olarak Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) kurulmasıyla başladı. Kuruluşundan bugüne kadar Üniversitemiz adına ilklere imza atan Merkezimiz, öncelikle yöre arıcılığı olmak üzere Ülkemiz arıcılığının sorunlarına çözüm üretecek projeler ve faaliyetler ile Üniversitemizin ve İlimizin gelişimine katkıda bulunmuştur.

Yaptığı başarılı faaliyetler ile Üniversitemizin adını ulusal ve uluslararası platformda duyuran DAGEM bu kapsamda arıcılık, sürdürülebilir kalkınma ve bal üretim ormanları temalı projesi ile Ülkemize ilk ve tek olarak Avrupa Girişimcilik Ödülü’nü kazandırmıştır. Ülkemizde ilk kez Arıcılık Ar-Ge Proje Pazarı’nı düzenleyen DAGEM, TÜBİTAK destekli “Arı Biziz Bal da Bizdedir” adlı projeyle Türkiye’nin ilk Arı-Çocuk Projesini hayata geçirmiş ve bu projeyi beş yıldır istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. Erken yaşta evlendirilmeye çalışılan ve okula gönderilmeyen genç kızları UNDP-Coca Cola destekli proje kapsamında eğiten Merkezimiz,  genç kızlarımıza arıcılık alanında istihdam sağlamıştır. 50 kovanla başlayan proje 430 kovana ulaşmış ve genç kardeşlerimiz, TUŞBAL isimli kooperatiflerini kurmuştur. Bu projelerle birlikte yürütülen, diğer arıların 3 katı bal verimine sahip Yığılca Arısı ve Sokmayan Arı projeleri ile de DAGEM, ulusal ve uluslararası platformda adından söz ettirmeye devam etmektedir.

DAGEM’in Arıcılık Programı’na yapacağı katkılar ile ilgili görüşlerini dile getiren Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Merkezimizde yapılan faaliyetler sayesinde Arıcılık Programı sıfırdan başlamayacak. Her ne kadar Programımız, yeni kuruluyor gibi görünse de aslında 7 yaşını tamamlamış olarak akademik faaliyetlerine başlamış olacak. DAGEM, kurulduğu günden beri yapmış olduğu projeler ile arıcılık ile ilgili araştırmaların yapılacağı teknik alt yapıyı oluşturmuştur. DAGEM’de arılı kovanlar bulunmakta, markalı ve tescilli üretim yapılmaktadır. Ayrıca arıcılıkta kullanılan her türlü makine teçhizat Merkezimizde mevcuttur. Bu nedenle Arıcılık Programı’nı tercih eden öğrenciler, ‘Kovan bile görmeden mezun oldum.’ demeyecek.  Program kapsamında verilen tüm teorik eğitimler uygulamalı arazi ve laboratuvar çalışmaları ile desteklenecektir.” şeklinde konuştu.

DAGEM’in disiplinlerarası çalışmalara önem verdiğini; Tıp, Mühendislik ve Eğitim Fakültelerimizle işbirliği içerisinde bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Arıcılık Programı’nda eğitim görecek öğrencilerimize, bu disiplinler ile çalışma fırsatı verilecektir. Öğrencilerimiz,  DAGEM’de staj olanağına sahip olacaklar. Ayrıca en önemli hususlardan biri de yerel yönetimin Arıcılık Programı öğrencilerimizi burs ve konaklama gibi birçok imkanla destekleyecek olmasıdır. Arıcılık Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de hızla yükselen bir trend olmaya devam ediyor. Son iki yıldır DAGEM’e sürekli olarak arıcılık teknikeri talebi geliyor. Dolayısıyla DAGEM sayesinde Arıcılık Programı’nı seçeceklerin şimdiden iş olanağı var diyebiliriz.  Ayrıca Üniversitemizde Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi olması, Arıcılık Programı’nı tercih edecek öğrenciler için önemli bir şanstır.  Çünkü buradan mezun olacak öğrenciler, dikey geçiş ile 4 yıllık fakülte mezunu olabilme fırsatına da sahiptir.” dedi.

Gıda teknolojileri ve tarım alanındaki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunlarının sınavsız geçiş imkanına sahip olduğu Arıcılık Programımızı, YGS 6 puanına sahip olanlar da tercih edebilecek. Üniversitemizdeki Arıcılık Programı’nda eğitim görecek öğrencilerimiz, daha başlangıçta uygulamalı eğitim alt yapısına kavuşacaklar. Ayrıca diğer üniversitelerde verilen spesifik arıcılık eğitimi yerine, teknik arıcılık, arı genetiği ve ıslahı, arılarda genetik ve morfometrik yöntemler ile ırk ve ekotip teşhis, arı ürünleri ve apiterapi gibi konuların yer aldığı geniş kapsamlı bir eğitim verilecek.

Arıcılık Programı, mezunlarına çok çeşitli istihdam olanakları sağlamaktadır. Mezunlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın muhtelif birimleri ve özel sektördeki arıcılık çiftlikleri başta olmak üzere bal ve diğer arı ürünleri dolum tesisleri, bal fabrikaları, arı hastalıkları teşhis tanı laboratuvarları, arı sütü üretimi ve paketlenmesi gibi daha birçok yerde istihdam edilebilecektir. Bunun yanında mezunlar, kendi arıcılık işletmelerini kurarak da faaliyette bulunabilmektedir.

Bu program mezunlarının istihdamına yönelik bir önemli gelişme de Sağlık Bakanlığı’ndan gelmiştir. Bakanlığın kurulum izni verdiği Apiterapi Merkezleri de Arıcılık Programı’ndan mezun olacak öğrenciler için yeni bir iş sahası olarak görülmektedir.