Fen Bilimleri Enstitümüz Yeni Programlarla Büyümesine Hız Kazandırdı

Ağu 24

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü, nitelikli, donanımlı ve alanında kendilerini kanıtlamış başarılı bilim insanlarıyla büyümesini hızla sürdürüyor.

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü’nün gelişimi hakkında bilgiler veren Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Resul Kara, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı Güz Dönemi için toplamda 251 kişilik kontenjan oluşturulduğunu ifade ederek bu kontenjanların 204’ünün yüksek lisans, 47’sinin ise doktora yapmak isteyen öğrenciler için ayrıldığını belirtti. Üniversitemizin yüksek lisans programlarına adayların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Doç. Dr. Kara, “Yüksek lisans ve doktora programlarına toplamda 483 başvuru alınmıştır. Başvurulara ilginin yoğun olmasında, Üniversitemizin ve Enstitümüzün yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra bu yıl ilk defa adayların Üniversitemize gelmeden, evrak hazırlamadan online başvuru yapmaları da etkili olmuştur.” dedi.

Enstitümüzde 894’ü yüksek lisans, 128’i doktora olmak üzere toplamda bin 22 tane öğrencimiz olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kara, yeni dönem de alınacak kayıtlarla birlikte bu sayının bin 250’ye ulaşacağını ifade etti.

Çağımızın Sorunu Siber Saldırılara Karşı Bilimsel Çözüm Üretmeliyiz

Fen ve Mühendislik alanlarında, 22 anabilim dalında yüksek lisans, 10 anabilim dalında ise doktora programları bulunduğunu belirten Doç. Dr. Resul Kara, Fen Bilimleri Enstitümüzde mevcut programlardan iki tanesinin disiplinler arası programa ayrıldığını dile getirdi. Enstitü olarak temel alanlardaki lisansüstü programlar açmanın yanında disiplinler arası çalışmayı teşvik edici yeni programlar kurgulamayı hedeflediklerini söyleyen Doç. Dr. Kara, “Günümüzün teknolojik çalışmalarını ilgilendiren alanlarda da programlar oluşturmayı düşünüyoruz. Örneğin ‘Siber Güvenlik’ bu kapsamda açmayı planladığımız programlardan bir tanesidir.” diyerek günümüzün önemli sorunlarından bir tanesine çözüm üretme arayışı içerisinde olduklarının altını çizdi.

Lisansüstü programlara hem kamu çalışanlarından hem de özel sektör çalışanlarından yoğun talep aldıklarını söyleyen Kara, “Özellikle bölgemizdeki sanayi kuruluşlarıyla yaptığımız iş birlikleri sayesinde bu kuruluşların personellerine eğitim imkânları sağlıyoruz. Endüstri kuruluşlarının ihtiyacı olan proje geliştirme çalışmalarını lisansüstü tezlere dönüştürerek, problemlere çözüm bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

İş Hukukunda Meslek Etik Kuraları Önemli

İş ve çalışma hayatında meslek etik kurallarının önemine değinen Doç. Dr. Resul Kara, “Öğrencilerimiz uzmanlaşmak istedikleri konularda Enstitümüz bünyesinde yer alan programlardan istedikleri bölümü seçmektedirler. Bölümlerimizi seçen öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarını kolaylaştırmak ve etik kurallara uyum konusunda eğitimlerini sağlamak için “Bilim Etiği ve Araştırma Yöntemleri” adlı dersi, zorunlu olarak okutmaya başlatacağız.” diyerek etik kurallarının önemini vurguladı.

Son olarak Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde hazırlanan tezlerin kalitesini artırmak için yeni mezuniyet kriterleri getirdiklerini belirten Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Resul Kara, yeni dönem için lisansüstü alım sınavlarına girecek adaylara ve mevcut öğrencilerimize başarılar dileyerek öğrencilerin eğitimi için öğretim üyelerinin özverili çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.