16.05.2024

“Uzay ve Teknoloji” Etkinliği Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından “Kariyer Günleri” kapsamında düzenlenen “Uzay ve Teknoloji” etkinliği, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe; TÜRKSAT Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, ASELSAN Teknoloji ve Yenilikçilik Yönetimi Direktörü Doç. Dr. Ahmet Fazıl Yağlı, CTech Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faruk Sarı ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Gökten katılım sağladı.

Üniversitemiz Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın açılış konuşmasıyla başlayan programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Uzay konusunda birikimli ve önemli isimlerle bir aradayız. Etkinliğin tüm katılımcılara faydalı olmasını umuyorum.” sözlerini dile getirdi.

Programın ilk konuşmacısı Dr. Selman Demirel, TÜRKSAT ana faaliyet ve hizmet alanları, TÜRKSAT’ın 1994’te başlayan uzay serüveni, TÜRKSAT 5A ve 5B uydularının teknik özelliklerinden bahsettiği konuşmasında “Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir bizlere bu konuda hep önderlik etti. Şahsım ve TÜRKSAT adına kendilerine teşekkürlerimi sunarım.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin en büyük AR-GE projelerinden biri olan ve yakın zamanda uzaya fırlatılması beklenen TÜRKSAT 6A uydusu hakkında da bilgilendirme yapan Dr. Selman Demirel, “Bu teknolojinin en önemli kısmı Türk mühendisler tarafından yapılması ve %80 üzerinde yerli ekipman kullanılmasıdır. Bundan dolayı bizler için heyecanlı bir dönem olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Programın bir diğer konuşmacısı Doç. Dr. Ahmet Fazıl Yağlı, en önemli savunma sanayi şirketlerinden biri olan ASELSAN hakkında tanıtıcı bir konuşma yaptı. ASELSAN personel profili ve ASELSAN faaliyet alanlarından bahsetti.

“TÜRKSAT 6A bir haberleşme uydusu ancak uydu ile de haberleşmek gerekiyor. İşte bu noktada şirketimiz devreye giriyor.” cümleleriyle konuşmasına başlayan CTech Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Faruk Sarı “Sektörlerde sabırlı olun, bilgi birikiminizi güçlendirin.” ifadelerini kullanarak öğrencilerimize tavsiyelerde bulundu.

Programın son konuşmacısı, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Gökten ise, TUSAŞ faaliyet alanları, keşif ve gözetleme uyduları GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2, GÖKTÜRK-3, GÖKTÜRK-Yenileme, haberleşme uyduları TÜRKSAT 6A ve Small-GEO hakkında bilgi aktardı.

Soru-cevap kısmının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir’in konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesiyle etkinlik sona erdi.