Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda Bi‘ Fikir Konferansı Düzenlendi

May 02

Üniversitemiz Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen Bi‘ Fikir başlıklı konferans, davetli konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyük ilgi gören konferansa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Öztaş, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Mesci ve Yüksekokul Yönetimi, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi A. Hüsrev Çelik ile Dr. Öğr. Üyesi Şerif Canbay, Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Ali Said Kabakçı ile Öğr. Gör. Kaan Türkay, öğretim üyelerimiz ve yaklaşık 250 kişilik bir dinleyici grubu katıldı.

Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Yıldırım’ın vermiş olduğu Girişimcilik dersi kapsamında düzenlenen Bi‘ Fikir konferansı, dersi alan 58 öğrencinin katkılarıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Kılçak Çöl Çiftliği Kurucusu Ayten Çöl, Mutfağım Kebap Sarayı Kurucusu Aynur Ferşatoğlu, EPSA Yalıtım A.Ş. Kurucusu Nurcan Özdemir ve A.L.Y. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aksu’nun davetli olarak katıldığı konferansta, iş yaşamına dair tecrübeler, anılar ve gerçek hayattan yaşanmış hikâyeler paylaşıldı. Öğrencilerin de soru sorarak interaktif şekilde dâhil olduğu konferans iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Konferans Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Yıldırım, bu tür etkinliklerin öğrenciler için önemini vurgularken, Türkiye’nin girişimcilik alanında dünyadaki sıralamasına dair bazı istatistiki rakamları paylaştı. Girişimciliği bir kariyer seçimi olarak görenlerin % 80’lerin üzerinde olduğu ülkemizde girişimci olma isteğinin hala canlı olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Yıldırım, ülkemizin girişimcilikte ümit vaat ettiğini ve ileriki yıllarda özellikle kadın girişimcilerin sayısında ciddi bir artış beklentisi olduğunu söyledi. Konferansa davet edilen bütün konuşmacıların çok değerli, alanlarında hepsinin ödül sahibi olduğunu ve sıfırdan zirveye giden yolun birer temsilcisi olduklarını belirten Yıldırım, öğrencilerin anlatılan başarılardan ziyade başarısızlıklardan ders almaları gerektiğini belirtti.

Programda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin ise çocukluğunda yaşamış olduğu girişimcilik anılarını öğrencilerle paylaştı. Kendi iş tecrübesine dair küçük bir kesit anlatarak öğrencilere girişimci olmak için hangi özelliklerin ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İdris Şahin, öğrencilere doğru yerde doğru zamanda olmanın ne kadar önemli olduğunu söyledi.

İlk davetli konuşmacı olarak kürsüye çıkan Ahmet Aksu, girişimcilikte hırsın, çalışmanın ve dürüstlüğün önemine vurgu yaparken, girişimciliğin olmazsa olmaz özelliklerden risk faktörüne değindi. Kendi iş tecrübesinde çok kez risk alan Ahmet Aksu, kendi markasını yaratırken yaşadığı zorlukları paylaştı. Hurdacılık yaparak iş hayatına başlayan Ahmet Aksu, bugün Avrupa’da 38 çeşit ürünle, 52 milyon dolarlık paya sahip bir şirket kurduğunu ancak bunu yaparken dürüstlük ilkesinden asla vazgeçmediğinin altını çizdi. Konuşmasının sonunda bir kez daha çalışmanın önemine değinen davetli konuşmacı, Atatürk’ten veciz sözler ve Peygamber Efendimizden hadisler paylaşarak, öğrencilere dünleri ile bugünlerinin asla denk olmamasını öğütledi.

Birinci oturumun ikinci konuşmacısı olan Nurcan Özdemir, bu tür konferansların öğrenciler için önemli olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin eğitim hayatlarında bu tür aktivitelerin büyük yer tutması gerektiğini belirtti. Sayısız ödül sahibi olan ve en son 2012 yılında Garanti Bankası tarafından “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü alan Nurcan Özdemir, aile desteğinin bu süreçte kendisine manevi destek sağladığına ve bir girişimcinin sosyal ve toplumsal destek görmesinin başarılı olmasında payı olduğuna dikkat çekti.

İkinci oturumun ilk konuşmacısı olan Aynur Ferşatoğlu, iş hayatına atıldığında 4 çocuk sahibi olduğunu ve çok zorluklar yaşadığını söyledi. Ancak bu zorlukları yine ailesi ve kız çocukları sayesinde aştığını belirten Ferşatoğlu, KOSGEB'den aldığı destekle açtığı 15 metrekarelik lokantayı şimdilerde 150 kişiye hizmet verebilen steak house restorana çevirerek hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Son konuşmacı olarak kürsüye davet edilen Ayten Çöl, varlıklı bir aileden geldiğini ancak hayatın kendisine birçok sürpriz hazırladığını söyledi. Öğrencilere zengin olmanın veya zengin bir ailede doğmanın bazen avantaj sağlamadığını belirterek önemli olanın hayal kurmak ve bir ideal belirlemek olduğunu vurguladı. Ayten Çöl, öğrencilere asla “yapamayacağım” dememeleri gerektiğini, muhakkak denemeleri ve başarısız olsalar bile yine de vazgeçmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Plansız yapılan işlerin uzun süreli olmayacağını, kişilerin sahip oldukları eşyalarla değil kendi özellikleriyle ve kendi iç dünyalarıyla yarışmaları gerektiğini ve her kötü tecrübenin mutlaka iyi bir ders çıkarılabilecek yönünün olduğuna da vurgu yaptı.

Davetli konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdimiyle devam eden konferans, öğrenciler için yapılan çekilişle sona erdi.