Öğrencilerimiz Gürcistan’ı Ziyaret Etti

Ara 03

Üniversitemiz Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri, Gürcistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın davetlisi olarak Gürcistan’ı ziyaret etti.

Öğrencilerimiz ilk olarak Bakanlık vasıtasıyla Prof. Dr. Marika Odzeli yönetimindeki “Yabancı Dil Olarak Gürcüce Programı’nın –geofl.ge-” bölümüne katıldı. Programda;  “Gürcistan’ı Tanıyalım” bölümü kapsamında ise Tbilisi başta olmak üzere, Gürcistan’ın farklı bölgelerinin, müzelerinin ve tarihi eserlerinin incelenmesi, yer yer de Gürcü sofrasının ustalık eserlerinin ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

Gürcistan Milli Müzesi’nde sergilenen altın eserlerden oldukça etkilenen ve Gürcü kültürüne ilgi duyan öğrencilerimiz, merak ettiklerini yetkililere sorarak farklı bilgiler edindi. Üniversitemizde derslerde öğrendiklerini hafızalarında canlandıran ve gördükleri eserlerle ilişkilendiren öğrencilerimiz,  “Açık Hava Müzesini” de aynı duygularla ziyaret etti. Böylelikle pratik olarak kullandıkları Gürcü lisanının yanı sıra, Gürcü Sanatı ve Gürcü Kültürü derslerinde kendilerine anlatılan teorik bilgiler canlılık kazanmış oldu.

Daha sonra Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi’ni ziyaret eden öğrencilerimiz, Prof. Dr. Merab Beridze’den üniversitenin kuruluş hikâyesini dinledi. Grigol Khantsteli’nin hizmetlerinden bahseden Prof. Dr. Merab Beridze,  “Yabancı Dil Olarak Gürcüce” programı için ayrılmış dersliği de tanıttı. Rektör Prof. Dr. Maka Beridze ise öğrencilerimizi kendi öğrencileri gibi karşıladı. O’nun ‘Gürcistan’da özellikle neyi beğendiniz?’ sorusuna öğrencilerimiz, misafirperverlik cevabını verdi. Prof. Dr. Merab Beridze de öğrencilerimize Gürcü misafirperverlik geleneği hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerimiz, “Vepkhistakosani/Kaplan Postlu” el yazması defteri günlüğüne; “İlk gün sen misafirsin, ikinci gün dostsun, üçüncü gün akraba, dördüncü gün Gürcüsün” dizelerini yazdı.

Ziyaret edilen yerlerdeki geri dönüşlerin de olumlu olduğu gezide, Gürcistanlı yetkililer ve halk, Gürcü dili ve kültürünün Türkiye’de öğretilmesini ilgiyle karşıladıklarını ve takdir ettiklerini dile getirerek öğrencilerimizin yetiştirilmesinde ve eğitiminde büyük katkısı olan Üniversitemize teşekkür ettiler.

“Gürcistan’ı Tanıyalım” projesi, yapılan eğitimlerin ve aynı şekilde kültürler arası diyaloğun daha verimli olması için öğrencilerimizin Gürcistan’ın tarihini ve bugününü görmelerine imkân tanıdı. Öğrencilerimiz, kendilerine komşu bu kültürü, tarihi, etnografyayı ve Gürcistan’ın modern yaşamını daha iyi tanıdı ve analiz etti. Üniversitemizde öğrendikleri bilgilerle Gürcistan’da gördüklerini birbirleriyle bağdaştırdılar.

Gürcistan ziyaretiyle ilgili düşüncelerini belirten Gürcü Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şorena Lomaia, bu tür projelerin kültürler arası irtibatı daha da derinleştireceğini ve ülkelerin gelecekteki iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunacağını ifade etti.

Ziyarette öğrencilerimize gösterdiği yakın ilgi ve emek için Marika Odzeli’ye, Koba Dvalişvili’ye, Ana Khabadze’ye ve tüm yetkililere teşekkür eden Doç. Dr. Şorena Lomaia, “Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin daha iyi olması için kültürel ve görsel projelere katılmamıza imkân sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere Düzce Üniversitesi yetkililerine de teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.