Prof. Dr. Emine Yıldız Doyran Sanat Eğitiminin Önemini Vurguladı

Oca 21

Üniversitemiz radyosu Radyo Düet’te yayınlanan Pazartesi Sendromu programına bu hafta Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Yıldız Doyran konuk oldu.

Düzce’de 94,5 frekansından yayınlanan ve Öğr. Gör. Turgay Yavaş’ın sunduğu Pazartesi Sendromu programında, Üniversitemizin Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde yapılan çalışmalar ve sanata dair her şey tüm ayrıntılarıyla konuşuldu.

Programda birçok özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Emine Yıldız Doyran, Üniversitemizde Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün açılmasıyla birlikte sanatçı kimliği ile hayal edip akademik kimliği ile gerçekleştirdiği süreç hakkında açıklamalarda bulundu.

İnsanın, sanatsal düşünce yoluyla dışa vurumunun önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doyran, sanatın; insanın düşüncesini ve fikirlerini engelleyecek davranışları reddetmesi, bir anlamda insanın kendini özgürleştirmesi manasına geldiğini açıkladı.  Prof. Dr. Doyran; “Birey eğer özgür düşünemez ve hep birilerinden veya bir taraftan emir beklerse kendisini geliştiremez. Kısaca söylenecek olursa yaratıcılığı gelişmez. Bunun sonucunda da tamamı ile ezbere dayalı, kendini ifade edemeyen, özgüveni olmayan, yeni bir şey ortaya koyamayan, bir problemle karşılaştığında çözüm önerileri getiremeyen bireyler ortaya çıkabilir.” dedi.

Sanat eğitiminin, bireyde değerler sistemi oluşturduğuna dikkat çeken Doyran, bu eğitimin; bireylerin sadece yaratıcılıklarını ortaya çıkartmadığını, aynı zamanda bireyin ruhsal yönünün de doyurulmasına yardım ettiğini ve bu yönü ile genel eğitim bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Sanatın, sonu olmayan bir alan ve bu alan içinde sonsuz olanı kovalamak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Doyran, “Kendimi en iyi ifade ettiğim alan diyebilirim. Ürettiğim her iş yeni bir serüven benim için. O yüzden bu hayatı çoklu bir biçimde yaşıyorum. İfade ediş biçimim değişse de yöntemim ve tutkum hep devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Programın tekrarı, 25 Ocak Cumartesi saat 11.00 ve 26 Ocak Pazar saat 12.00’da 94.5 Radyo Düet’te yayınlanacak.