Türkiye’deki Ruandalı Öğrenciler Buluşması ile Üniversitemiz Önemli Misyon Edindi

Şub 04

“Türkiye’deki Ruandalı Öğrenciler Buluşması”na ev sahipliği yapan Üniversitemiz, dört gün süresince düzenlediği etkinliklerle ülkemizin uluslararası öğrenci hareketliliği alanında önemli bir misyon üstlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın katılımıyla Ruandalı öğrencilerin ülkelerine özgü yöresel yemeklerin tanıtımını yaptığı kültürel programla başlayan “Türkiye’deki Ruandalı Öğrenciler Buluşması” birçok etkinliğe sahne oldu.

Ruanda’nın Türkiye Büyükelçisi Williams Nkurunziza’nın da katıldığı etkinliklerin ilk gününde; Ruanda kültüründe önemli bir yer edinen ve Umuganda olarak bilinen temizlik etkinliği gerçekleştirildi. Üniversitemizin de “Temiz Üniversite-Temiz Düzce” adıyla Ruanda’dan esinlenerek hayata geçirdiği etkinlikte konuk Ruandalı öğrenciler ve Üniversitemiz mensupları temiz ve yeşil bir gelecek için farkındalık oluşturdu. Fidan dikimi de gerçekleştirerek geleceğe iz bırakılan etkinliklerin ilk günü, Halı Saha Futbol Turnuvası ve balonun ardından sona erdi.

Programın ikinci günü, açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Ruanda Büyükelçisini ve ülkemizde öğrenim gören Ruandalı öğrencileri Üniversitemizde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi. İnsanların hayatında olduğu gibi ülkelerin de hayatında bazı zorluklar ve acılar olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, Ruanda halkının yaşadığı zorlukların üzüntü verici olduğunu, ancak bunları geride bıraktıklarını belirterek gelecek için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı. Ülkemiz genelinde ve Üniversitemizde öğrenim gören Ruandalı öğrencilerin önemli bölümlerde eğitim gördüklerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Genç, Türkiye’deki eğitimini tamamlayan öğrencilerin ülkelerinin ve ailelerinin gelişimi için çalışmalarını sürdürmelerini istedi. Ruandalı öğrencilere ülkemizi unutmamaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. İlhan Genç, programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ve Üniversitemiz Yönetimine göstermiş olduğu ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti. Tatil olmasına rağmen Üniversitemizin tüm birimleri ile birlikte çalışmasını sürdürdüğünü görmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Ruanda Büyükelçisi, Üniversitemizle birlikte ortak program yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirerek Üniversitemiz yetkililerine teşekkür etti.

Başarılı öğrencilere teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile devam eden programda, Ruandalı öğrencilerin hazırlayıp sunduğu ülkenin geleneksel elbiseleri ile yerel dans figürleri gösterisi sergilendi. Düzenlenen oturumlarda ise Ruanda’nın geleceği hakkında öğrenciler fikir ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Sonrasında Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç ve beraberindeki heyet, Konuralp Müzesi’ni ziyaret ederek burada yer alan tarihi eserleri inceledi. Müze ziyaretinden sonra Üniversitemiz Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ne (GETAT) geçen konuklar, Merkezde Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı ve GETAT çalışanları tarafından Üniversitemizin üretmiş olduğu ürünler ve uyguladığı geleneksel tıp yöntemleri hakkında bilgilendirildi. Ruanda Büyükelçisi GETAT Merkezinde koluna hacamat yaptırarak GTT uygulamasını deneyimledi.

“Ruanda Tarihindeki Kahramanları Anma Programı” ve sonrasında Ruanda Dış İşleri Heyetinin konuşmalarıyla devam eden programın ikinci günü, soykırım sonrasında Ruanda toplumunun başarı hikayesinin işlendiği The 600 (600’ler) film gösterimiyle sona erdi.

Programın üçüncü günü, Büyükelçi Williams Nkurunziza’nın lisansüstü eğitim gören Ruandalı öğrenciler ile buluşmasıyla başladı. Daha sonra konuk heyet Düzce’nin turistik ilçesi Akçakoca’yı ziyaret etti. Ziyarette Ruandalı öğrenciler, Akçakoca Belediye Başkanı Mehmet Okan Yanmaz ile bir araya geldi. Akçakoca gezisinin ardından Düzce’nin bir diğer ilçesi Gölyaka’yı ziyaret eden Ruandalı öğrenciler, Efteni Gölü’nün muhteşem doğasında zaman geçirdi. Son olarak Gölyaka Belediyesi’ni ziyaret eden konuk öğrencileri, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan karşıladı. Ruandalı öğrencileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ile getiren Yakup Demircan öğrencilere başarılar diledi. Program, akşam yemeği ile sona erdi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’deki Ruandalı Öğrenciler Buluşması”, uluslararası kültürel etkileşime, barışa, kardeşliğe ve güzel dostluklara vesile oldu.