Arkeoloji Kazılarının Önemi Anlatıldı

Mar 06

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nin hayata geçirdiği Popüler Bilim Seminerleri kapsamında düzenlenen “Kent Arkeolojisi ve İstanbul” başlıklı seminerde Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Emrah Evren Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın, öğretim elemanlarımız ile öğrencilerimiz katılım sağladı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysun Aydın’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, arkeoloji kazılarının hafriyat kazısı gibi algılanmamasını vurgulayarak, bilimsel bir teknikle kazılması gerektiğinin altını çizdi. Kazılarda ortaya çıkarılan bulguların arkeolojik eser olabilmesi için zaman ve mekan olgularının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Yasemin Yılmaz, arkeolojinin disiplinler arası bir bilim olduğunu söyledi.

Arkeolojinin sadece bir bilim üretmediğini, insanların ve toplumların hareketleri hakkında bilgiler verdiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, arkeolojik buluntuların UNESCO bildirisine göre insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı. Arkeolojinin kentsel ve kırsal arkeoloji olarak ikiye ayırıldığını ve İstanbul Yeni Kapı Kazılarının kentsel kazılarının en önemlileri arasında yer aldığını vurgulayan Öğretim Üyemiz, bu kazılarda elde edilen bilgilerin vatandaşlarımıza, kent meydanında oluşturulan panolarla, internet siteleriyle ve oluşturulan kitaplarla ulaştırıldığını katılımcılarla paylaştı.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz’a yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.