Stajlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

      1.  

1.  OBS üzerinde daha önceden staj1 veya staj2 dersini almıştım. Çeşitli nedenlerle staj yapamadım. Bu dönem tekrar almam gerekiyor mu?

Hayır tekrar almanız gerekmiyor. Stajınızı yaptığınızda aldığınız dönem üzerindeki notunuz güncellenecektir.

2.   Bir yaz döneminde hem Yaz Stajı 1’i hem de Yaz Stajı 2’yi yapabilir miyim?

Eğer 2 stajınızı da aldığınızda o dönem mezun olacaksanız iki stajınızı da o dönem yapabilirsiniz. Sadece mezun durumundaki öğrenciler iki stajını da aynı dönem yapabilir.

3.   Staj raporunda kaynak kodları koymamız gerekiyor mu?

Eğer kaynak kodlarınız kısaysa ekler kısmında koyabilirsiniz. Ancak sayfalarca kaynak kodlarınız varsa staj raporunuza ek olarak kodlarınızı PDF uzantılı tek bir dosyada staj raporu yükler gibi SBS'ye yükleyebilirsiniz.

4.   Aynı firmada iki staj yapabilir miyim?

Staj amaç ve ilkelerine uymadığı için tavsiye edilmemektedir. Eğer yapılmak isteniyorsa, farklı alanlarda/kısımlarda olmalıdır.

5.   Son sınıfım ara dönem stajı yapabilir miyim?

Eğer son sınıftaysanız ve mezuniyetinize stajlar haricinde 2 dersiniz kalmışsa ve derslerinizde devam zorunluluğunuz yoksa Ara dönem stajına başvurabilirsiniz. Transkriptinizde stajlar hariç geçer not almadığınız en fazla 2 dersiniz olması gerekmektedir. 

6.   Ara dönem stajında birleştirilmiş staj yapabilir miyim?

Evet. 2 stajınızı da ara dönem stajında yapmak istiyorsanız ikisini birleştirip yapabilirsiniz. Bunun için dekanlık tarafından ilan edilen staj dönemlerinden birinin başlangıç tarihinden itibaren 50 iş günü sayarak stajınızın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyebilirsiniz. Bu 50 iş günü içerisinde resmi tatil günleri hariç tutulmalıdır. 

7.   Staj defteri de yazmalı mıyım?

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz staj yaptıklarında staj raporu yazmaktadır. Teknoloji fakültesinden gelen bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerimiz ise staj defteri yazmaktadır. Staj raporu hazırlama kitapçığı bölüm sitemizde bulunmaktadır.

8.   Stajda proje geliştirme zorunluluğu var mı?

Evet, öğrencilerimiz yaptıkları stajları boyunca bir proje(yazılımsal veya donanımsal) geliştirmelidir. Staj yapılan şirket bir proje vermediyse öğrencilerimiz daha önceden bilmediği bir teknolojiyi öğrenip kendileri bu alanda bir proje geliştirebilir. Geliştirdikleri projenin yetkinliğini ve kontrolünü staj yaptıkları yerdeki mühendislere onaylatabilir. Proje geliştirilmeden staj yapan öğrencilerimiz staj raporları değerlendirildiğinde staj komisyonu tarafından mülakata çağrılabilir. 

9.   SBS (Staj bilgi sistemi) üzerinden ne zamana kadar staj başvurusu yapılabilir?

Stajlara başvuru SBS üzerinden yapılmaktadır. Sistemde staj yapılabilecek dekanlık tarafından belirlenen farklı dönemler bulunmaktadır. Öğrenciler kendi belirledikleri staj döneminin başlangıç tarihinden en geç 10 gün öncesine kadar ilgili dönemde yapacağı staja başvurabilir. 10 gün öncesinde sistem kapanmaktadır ve yeni başvurular alınmamaktadır.

10. Yaz okulunda açılan staj1 ve staj2 ‘yi seçmem gerekiyor mu?

Eğer staj1 ve staj 2 ‘yi yapmanız gereken dönemi geçirmiş iseniz( staj 1 4. Dönem sonunda yapılır ve 5. Dönem ders seçiminde seçilir. Staj değerlendirmesi de dönem sonunda girilir. Stajı öğrenci yapsın yada yapmasın seçmek zorunda olduğu halde yapmadığı için AKTS kullanmak için seçmedi ise transkriptte yer almaz) transkriptinizde yer almıyor ancak staj1 ve/veya staj2’ yi bu yaz döneminde yapacak iseniz(ödev/proje şeklinde staj da dahil) staj1 ve staj2 yi seçmeniz gerekiyor. Ancak daha önceden staj1 veya staj2 dersini OBS'de aldıysanız bir kere daha almanıza gerek yoktur.

11. Staj kodu olarak ne yazmamız gerekiyor?

Staj 1 için BM399, staj 2 için BM499 yazmanız gerekiyor.

12. "Zorunlu stajlarımdan ayrı olarak gönüllü staj yapmak istiyorum.", "Stajımı uzatmak istiyorum.", "Belirlenen dönemlerden farklı tarihlerde staj yapmak istiyorum." gibi nedenlerle okul tarafından sigortam karşılanıyor mu? 

Hayır bu durumlarda okul tarafından sigorta yapılmıyor.

13. Staj raporunu teslimi nasıl ve ne zaman olmalı?

Staj raporunuzu yazdıktan sonra imza/kaşe onayının ardından tarayarak SBS'ye yüklemeniz gerekmektedir. Sistemde yüklemek için son bir tarih bulunmamaktadır. Yazın yapılan stajlar güz dönemi başlangıcında staj komisyonunun belirlediği tarihte değerlendirilecektir. Bu nedenle yazın staj yaptıysanız raporunuzu yeni güz döneminin ekle-bırak haftası bitene kadar yükleyebilirsiniz. Okula çıktısını getirmenize gerek yoktur. Eğer mezun durumundaysanız stajlar dışında bir dersiniz yoksa raporunuzu sisteme yükledikten sonra bölümdeki staj komisyonuna mail atarak raporunuzun değerlendirilmesini talep ediniz. Mezun durumunda değilseniz raporunuz diğer tüm raporlarla birlikte yeni güz dönemi başlangıcında değerlendirilecektir.    

14. Fakülte no alanına ne yazmalıyım?

Fakülte no alanına öğrenci numaranızı yazmanız gerekiyor.

15. Staj raporunda imza/kaşe nasıl olmalı?

Staj raporunuzda en az 1 kaşe, her sayfasında da imza olması gerekmektedir.

16. Raporumu sisteme yükledim, ancak hala değerlendirilmedi, ne zaman değerlendirilir?

Eğer mezun durumunda değilseniz yazın yaptığınız staj yeni dönem başladığında staj komisyonu toplanır ve tüm raporları değerlendirir. Dolayısıyla mezun durumunda değilseniz raporlarınız staj komisyonu inceleyene kadar beklemede kalır.

17. Sbs'ye staja başvururken belgeler nasıl olmalı?

Staja başvurduğunuz evrakın çıktısını mümkünse renkli olarak alın. Fotoğraf yapıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca kendi imzanızın ve firma imzasının eksiksiz olması gerekmektedir.

18. Staj raporundan başka hangi formlar doldurulmalı, süresi var mı?

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği'nde staj yapan öğrencilerimizin staj yaptıkları firmaların kendisine tanımlanan kullanıcı adı ve şifreleriyle SBS'ye giriş yaparak anket bilgilerini doldurması gerekmektedir.

19. Ara dönem stajı yaparken ders alabilir miyiz?

Ara dönem stajıyla birlikte ders alınamaz. Sadece staj yapılabilir. Stajlar dışında en fazla 2 dersi kalmış öğrenciler ara dönem stajı yapabilir.

 

20. Sadece tek dersi ve stajı kalan öğrenci, tek/çift ders sınavına girebilir mi?

Öğrenci staj dersine hiç kayıtlanmamış ise tek/çift sınavına girme hakkı yoktur.Ancak öğrenci daha önce staj dersini alıp "YZ" notu almış ise tek/çift sınavına başvuruda bulunabilir. Tek/çift sınavına kadar staj dosyası, mükalat vs. işlemleri tamamlayıp, tek/çift sınavına başvuranlar "tek/çift mezunu " olabilir.

Tek dersi ve bahar yarıyılından stajı kalan öğrenci tek/çift sınavına sadece dersten girebilir. Bahar yarıyılında Katkı Payı/Öğrenim Ücreti ödeyerek Staj dersine kayıt yapabilir.

21. Bir dersi FF veya FD olup, diğer dersi DVZ olan veya hiç alınmamış dersler için, tek/çift sınav hakkı verilebilir mi?

Yarıyıl içinde bir dersin devam şartını yerine getirmeyen öğrencilere, DVZ notu verilir. Bu öğrenciler, yarıyıl sonu ve tek/çift ders sınavına alınmazlar. Hiç alınmamış dersler için tek/çift ders sınav hakkı verilmez. Bu koşullar her iki ders içinde sağlanmalıdır.

22. Staj dersi ders planında yer alan dönemden farklı bir dönemde açılabilir mi?

Dersler programda bulunduğu yarıyılda alınır.

23. Stajını tamamlamayan öğrenci mezuniyet başarı sıralamasına girebilir mi?

Öğretim programlarında gösterilen derslere devam edip tamamından başarılı olmuş, Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde yer alan bütün çalışmaları tamamlamış olan öğrenci, mezun olmaya hak kazanır. Başarı sıralaması mezuniyete hak kazanmış öğrenciler arasında yapılır.

24. İşyeri Stajı Kabul ve Sözleşme Formunda  Sigorta durumu kısmında şuanda öğrenci olduğum için aileden faydalanıyorum olarak yaptım. Ancak okul sigortamı yapacağı için bunu değiştirmem gerekiyor mu?

Doğru işlem, okulun sigorta yapması için aileden faydalanıyorum demeniz gerekmektedir.

25.  Staj sonunda staj raporu için okula imzalatmam gerekiyor mu ? 

Okula imzalatmanıza gerek yok, firma imzalı raporunuzu tarayıp sbs'ye yüklüyorsunuz.

26. Staj süreci nasıl oluyor, anlatabilir misiniz

Staj yapacağınız firmayla tarihlerle birlikte anlaştıktan sonra SBS'ye girerek staj bilgilerini ve firma bilgilerini doldurarak belgeyi çıkartıyorsunuz. Çıktı aldığınız belgeyi firmayla birlikte imzaladıktan sonra tarayip tekrar SBS'ye yüklüyorsunuz. Başvurunuz onaylandıktan sonra ilgili tarihlerde stajinizi firmaya giderek yapıyorsunuz. Stajiniz bittikten sonra staj raporu yazarak firmaya imzalatip tarayıp SBS'ye yüklüyorsunuz. Başka yapacağınız birşey yok.

27. Başvurumda firma onaylandı ancak staj defteri onayı bekleniyor yazıyor. Bu ne anlama geliyor?

Firma onaylandı demesi başvurunuzun onaylandığını gösteriyor. Artık stajınızı yapabilirsiniz. Stajınızı yapıp bitirdikten sonra staj defterinizi de tarayıp sisteme yüklediğinizde staj defteriniz de onaylanacaktır.

28. Staj1 veya staj2'den hangisini seçmeliyim?

İlk defa staj yapıyorsanız staj1, ikinci stajınızı yapacaksanız staj2 seçmeniz gerekiyor.

29. Ücret alarak staj yapacağım, nelere dikkat etmem lazım, farklı olarak ne yapmam gerekiyor?

Ücret alarak yaz stajı yapacaksanız öncelikle Sbs'de staja başvururken çıktı alıp firmayla beraber imzalayacağınız belgede IBAN bilgilerinin yazması gerekiyor. Bunun dışında normal stajdan tek farkı ise dekontların aslının dekanlığa elden teslim edilmesi ve kopyasının da maille gönderilmesi gerekiyor. Bu aşamaların daha detaylı olarak anlatımı yine bölüm web sayfamızda vardır. Orayı incelemeniz fayda sağlayacaktır.

30. SBS'den doldurup çıkarttığımız belgeyi firmayla birlikte imzaladıktan sonra sisteme yüklemeden önce bölüme de getirip imzalatmama gerek var mı?

Hayır, bölüme imzalatmanıza gerek yok, firma ve sizin imzalarınız tamamsa SBS'ye yükleyebilirsiniz.

31. SBS'ye yükleyeceğim başvuru belgesinde bazı bilgileri elle doldurdum, bu sorun olur mu?

Hayır, bu sorun olmaz.

32. Staj yapacağım firma uzun dönem stajyer kabul ediyor. Bu durumda sigortamı okul karşılıyor mu?

Hayır, üniversite 25 günlük sigorta karşılıyor.

33. Staj başvurunda neden "Staj Yapılacak Yerin Hesap Bilgileri" isteniyor?

Bu bilgiler ücretli staj yapacak öğrenciler için. Eğer stajınızı ücret almadan yapacaksanız bu bilgileri doldurmanıza gerek yok.

34. Staj Yapılacak firmada kaç mühendis olmalı ve hangi mühendislerin olması gerekiyor?

Staj yapacağınız firmada en az 1 tane bilgisayar veya elektrik-elektronik veya yazılım mühendisi olması gerekmektedir.

35. Staj dönemlerinin tarihleri ne zaman belli olur?

Staj dönemleri dekanlık tarafından Eğitim-Öğretim yarıyılının başında belirlenmekte ve SBS'ye işlenmektedir.

36. Staj raporumu Sbs'ye yükledim ancak herhangi bir gelişme olmadı. Ne zaman incelenecek?

Eğer mezun durumunda değilseniz stajinizin değerlendirilmesi stajınızı takip eden eğitim öğretim yarıyılının başlamasından itibaren 1 ay sonra gerçekleştirilecektir.

37. Stajımı uzatmak istiyorum, mümkün müdür?

Okul tarafından stajınız için maksimum 25 iş günü sigorta girişi yapılmaktadır. Bu nedenle stajınızı 25 iş gününden fazla uzatamazsınız.

38. İki stajımı da tamamladım. Ulusal Staj Programı kapsamında ek olarak bir daha staj yapabilir miyim?

Üniversite tarafından 3. bir staj için sigorta yapılmıyor; ancak Ulusal Staj Programı kapsamında ek staj yapabilirsiniz.

39. Mühendislik Fakültesinde Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Staj raporumu sisteme yüklerken staj defteri yükle seçeneğini seçmeli miyim?

Evet staj defteri yükle seçeneğini seçmelisiniz.

40. Firma IBAN bilgilerinin neden gerekli olduğunu soruyor. Hesap bilgileri neden gerekli?

Stajınızdan yaptığınız firma devlet desteğinden faydalanmak istiyorsa bu bilgiler gerekli. Yoksa doldurmanıza gerek yok.

41. Sadece staj dersi kalan öğrencilerin harç ücreti yatırması gerekiyor mu?

Evet, sadece staj dersi kalan öğrencilerin de harç ücreti yatırması gerekmektedir.