Veri Analisti Nedir? Ne İş Yapar?

Veri Analisti Nedir? Ne İş Yapar?

 

Veri analisti; şirket içinde var olan verileri toplayarak, sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eden ve bu elde ettiği bilgilerle işletmelerin daha doğru kararlar almasını sağlayan bir meslek dalıdır.

Veri analistleri ilk olarak problemlerin tanımlamasını yaparlar. Açık ve net bir biçimde yapılacak olan uygulamanın niçin yapılacağını belirlerler. Çalışma yapılacak konu ile ilgili saklanan birçok veriyi veri tabanlarından çekip birtakım işlerden geçirerek hazırlamaları gerekir. Bunun sonucunda ortaya koyulan problemin çözümü için en uygun olan modeli bulurlar. Modeli uyguladıktan sonra sonuçlara ulaşırlar. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir.

Veri Toplama: Çözüm bulmak istediğimiz problem veya test etmek istediğimiz hipotez için gerekli olan verilerin ve aynı zamanda bu verilerin saklandığı veri tabanlarının belirlendiği aşamadır.

Değerlendirme: Farklı kaynaklardan gelen veriler arasında birtakım uyumsuzluklar olabilir. Bu aşamada uyumsuzlukların ne olduğu belirlenir.

Birleştirme ve Temizleme: Bir önceki aşamada belirlenen uyumsuzluklar giderilir ve tüm veriler tek bir veri tabanında tutulur.

Seçme: Kurulacak olan modele uygun olarak gerekli olan veriler bu aşamada seçilir.

Dönüştürme: Kullanılacak olan modele göre değişkenlerin değerlerinin tekrardan düzeltilmesi gerekir.

Çok genel olarak bir veri analizi bu aşamalardan oluşur.

Veri Analisti Olabilmek İçin Neler Gereklidir?

İlk olarak belli bir seviyede İstatistik bilgisi olmazsa olmazdır. İstatistik bilginiz ne kadar yüksek olursa sorunları anlamanız ve onlara çözüm üretmeniz o kadar kolay olur. Olaylara analitik düşünerek bakmanız gerekmektedir. Küçük detaylardan çıkarım yapmayı öğrenmeli ve resmin büyük kısmını görebilmelisiniz. Zor anlarda kritik kararlar verebilirsiniz. Bu yüzden risk almayı seven bir karakteriniz olmalı. İnsanlarla iletişiminiz de güçlü olmalı. Aynı zamanda iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmanız beklenmektedir.

Veri analisti nasıl olunur?

 

Veri analisti olmak için Matematik, İstatistik, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri Mühendisliği, Enformatik, Bilgisayar Mühendisliği vb. bölümlerde üniversite eğitimi almanız önkoşuldur. Lisans seviyesinde Veri Analisti bölümü bulunmamaktadır. Fakat Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olduktan sonra bu meslek dalına yönelebilirsiniz. Daha fazla bilgi için önceki yazımıza “Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?” göz atabilirsiniz. Lisansüstü eğitimde ise çeşitli okullarda veri ile ilgili eğitimler bulunmaktadır. Birkaç örnek olarak:

  • Sabancı Üniversitesi – Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı,
  • Yeditepe Üniversitesi – Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı,
  • Koç Üniversitesi – Veri Bilimleri Yüksek Lisans Programı,
  • Akdeniz Üniversitesi — Veri Analitiği ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı,
  • İTÜ- Büyük Veri ve İş Analitiği Yüksek Lisans Programı,
  • Özyeğin Üniversitesi- Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı.

Aynı zamanda online eğitimler ve sertifika programları da veri analisti olmanıza katkı sağlayacaktır. Sertifika programları olarak aşağıda birkaç örnek bulabilirsiniz.

  • İTÜ- Büyük Veri ve İş Analitiği Uzmanlığı Sertifika Programı,
  • İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi - Büyük Veri ve İş Analitiği Sertifika Programı,
  • Bilgi Adam- Veri Bilimi Sertifika Programı.

-İstanbul Teknik Üniversitesinin sertifika programı, aynı zamanda yüksek lisans programının içerik ve eğitimi veren hocalar bakımından aynısıdır. Tek farkları sertifika programının daha kısa sürmesidir.

Bilinmesi Gereken Yazılım Dilleri ve Programlar?

Yurt içi ve yurt dışı kariyer sitelerinde yaptığım araştırmalar sonucunda şirketlerin istedikleri yazılım dilleri ve programları belirledim. Bunlar:

  • Veritabanları (SQL, mySQL) ve AWS,
  • BI (İş zekası) Araçları (Domo, Tableau, Power BI),
  • Pig, Hadoop, Kafka, Hive konularında uzmanlık,
  • Data Mining, Machine Learning,
  • Python, R,
  • Java, C++.

Veri analisti maaşı?

Halihazırda bu meslekte çalışan insanların belirttiklerine göre alacağınız maaş, tecrübenize ve bilgi birikiminizin ne kadar yüksek olduğuyla doğru orantılı. Ortalama bir aralık vermek gerekir ise;

- Yeni başlayan bir Junior Data Scientist 4.000 TL — 4.999 TL arası,

- Orta düzey bir Middle Data Scientist 7.000-7.999 arası,

- Üst Düzey bir Senior Data Scientist 10.000-10.999 arası maaş aldıklarını belirtmişlerdir.

 

Aynı zamanda yurt dışında bu meslek oldukça popülerdir ve aldıkları maaşlar da yüksektir.