Yönetim Bilişim Sistemleri ve SEO

 

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Türkiye’de ilk defa 1991 yılında Marmara Üniversitesi’nde İşletme Enformatiği adı altında eğitim vermeye başlamıştır. Bu eğitim Almanca dili altında gerçekleştirilmiştir. 1995 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi tarafından Yönetim Bilişim Sistemleri adını almış ve eğitimine devam etmiştir.

Günümüzde gelişen teknoloji, Yönetim Bilişim Sistemlerini (YBS) her geçen gün daha da ileriye götürmekte ve bu gelişimini hızla desteklemektedir. Endüstri 4.0 ile gelen yenilikler YBS’i doğrudan etkilemiş ve Üniversitelerin bu alanlarda çalışma yapmalarını hızlandırmıştır. Türkiye’de YBS bölümü 18 Devlet Üniversitesinde, 17 ise Vakıf Üniversitesinde eğitim ve öğretim hayatını sürdürmektedir. Her geçen gün sayısı hızla artan bu bölüm, ülkemizin gelişen ekonomisine yön vermek için çalışmalarına devam etmektedir.  SEO hakkında detaylı bilgi almak için SEO Nedir isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.

 Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir diye kısaca açıklayacak olursak, YBS, üç ana grupta toplanmaktadır. Bunlardan birisi, donanım kısmıdır. Donanım kısmında kendini geliştirmeye hevesli, bilgisayar veya bilgisayar ağları ile ilgili olan kişiler, gerekli bölüm derslerini aldıklarında ve bu alanda yapacakları çalışmalar sayesinde işletmelerde kendilerine uygun pozisyon bulabilirler.

Diğer bir alan ise yazılım kısmıdır. Yazılım alanında kendini geliştirmek isteyen öğrenciler, alacakları ilgili dersler ve yapacakları proje çalışmaları ile kendilerini bu alanda geliştirebilirler.

Son alan ise yönetim kısmıdır. Kişiler, gerekli bilgileri zamanında vererek yönetim kararlarında işletmeye yardımcı olabilecek ve ilgili derslerle bu yöntemi daha da iyileştirebileceklerdir.

Yönetim Bilişim Sistemleri ve SEO

Bizim bu konuda ele alacağımız konu hem yazılım hem de yönetim kısmını ilgilendiren Dijital Pazarlamayla doğrudan ilgisi olan Arama Motoru Optimizasyonudur. Dijital Pazarlama, yönetim kısmını ilgilendiriyor, SEO (Search Engine Optimization) uzmanı olabilmek için yalnızca bu yetmeyecektir. Web Tasarım ve Web Programlama bilgisi, SEO’nun daha doğru ve verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olacaktır. Şimdi kısaca arama motoru optimizasyonu yani SEO’nun ne olduğundan bahsedelim.

Arama motoru optimizasyonu yani SEO, firmaların veya kişisel web sitelerin belirledikleri anahtar kelimelerde, arama motorlarında doğal yollardan üst sıralara gelmesini sağlayan bir uzmanlık alanıdır. Arama motoru optimizasyonu ile sonuç almak için zamana ihtiyaç vardır. Yapacağınız çalışmalar kısa sürede sonuç vermeyebilir. Çalışmanın durumuna göre 2 veya 3 ayda (çalıştığınız kelimenin rekabet gücüne göre değişebilir) sonuç almaya başlanmaktadır. SEO’nun önemi, doğal yollardan yapılan çalışmalar neticesinde üst sıralara geldiğinizde eğer çalışmalarınızı aksatmaz ve devam edilirse marka adına çok büyük değer katkısı sağlayacaktır.

Kim bedava reklama hayır der ki?

SEO çalışmaları tamamen ücretsiz yürütülebilir. Doğru ve verimli yapılan çalışmalardan alınan sonuçlar; işletmenin marka değerini, müşteri potansiyelini ve satışlarınızı arttıracaktır. Buda demek oluyor ki işletmenizi arama motorlarında ilk sıralara taşıyarak sürekli bir şekilde reklamını yapmanıza olanak sağlıyor. Günümüzde reklam maliyetleri çokça artmış durumda diğer firmalarla rekabet edebilmek için reklam hep ön saflarda yerini alıyor. İşte dijital pazarlama kısmı burada öne çıkıyor. Doğru rakip analizi, anahtar kelime ve ilgi çekici içeriklerle rakiplerinizin önüne geçmeye fırsat sağlıyor.

Yönetim Bilişim Sistemleri ve SEO’nun ne gibi bir ilişkisi bulunuyor diye sorarsak buna cevap: YBS öğrencileri hem yönetim alanında ders alıyorlar hem de bilişim alanında. Yönetim alanında aldıkları dersler ile bilişim alanında aldıkları dersleri yoğurduğunda SEO gibi bir uzmanlık alanı doğuyor. İşte bu durum, avantajları değerlendiren Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencilerinin pazardaki mevcut yerini oldukça arttırmış oluyor.

Düzce Üniversitesi ve SEO

Türkiye’de ilk SEO dersi Düzce Üniversitesi tarafından verilmeye başlanmıştır. 2016 yılından itibaren 3.sınıfın güz döneminde verilen bu dersle öğrencilerin bu alanda uzman olmasını hedeflemektedir. Bahar döneminde ise seçmeli olarak verilen SEO II dersi ile öğrencinin proje yapması ve başarılı olması amaçlanmaktadır. Bu projeler bir işletme veya kuruluşun web sitelerinin SEO uyumlu hale getirilmesi olmaktadır. Öğrenilen teorilerin öne sunulan bu fırsat sayesinde pratiğe dökülür. Öncelikle verilen temel yönetim derslerinin ve temel programlama derslerinin ardından böyle bir dersin alınması SEO alanında gelişmeye yardımcı oluyor diyebiliriz.

Eğer kariyer hedefinizi SEO uzmanı olarak belirlediyseniz ve geleceğinizde bu alan üzerinde çalışacaksınız Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisi olmak size ayrıcalık katacaktır.