Orman Mühendisliği Bölümü

Orman Mühendisliği Bölümü öğrenci rehberini indirmek için tıklayınız.

 

Bölüm Başkanı:                    Prof.Dr. Abdurrahim AYDIN

Bölüm Başkanı Yardımcısı:  Doç. Dr. Yaşar Selman GÜLTEKİN, Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÇİTGEZ   

Bölüm Sekreteri:                   Aykut FİLİK

Kontenjan:                           30

Puan türü:                            SAYISAL

Eğitim dili:                            Türkçe

Hazırlık:                                İsteğe Bağlı

Yerleşke:                               Konuralp Yerleşkesi

Eğitim süresi:                         4 Yıl

Öğrenci sayısı (Lisans):            257

Öğrenci sayısı (Yüksek Lisans): 77

Öğrenci sayısı (Doktora):          20

 

Bölüm Hakkında

Orman Mühendisliği Programı (OMP) eğitim ve öğretim faaliyetlerine resmi olarak 1997 yılında başlamıştır. Öğrencilerin programa kayıt olabilmeleri için Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) yeterli “Sayısal–2 (SAY–2)” puan almaları gerekmektedir. DÜ Orman Fakültesi OMP, gerçekleştirdiği kaliteli eğitim-öğretim ve bilimsel akademik faaliyetleri nedeniyle Türkiye'de mevcut OMP arasında üst sıralarda yer almaktadır. Program, dört yıllık süresi içinde disiplinler arası yaklaşımı baz olarak sunduğu zorunlu ve seçmeli ders ve uygulama çalışmaları ile öğrencilerine, doğal özellikle de orman kaynaklarının sürüdürülebilir yönetimi konusunda uluslararası standartlarda eğitim vermektedir. Dinamik bir yapıya sahip programın eğitim ve öğretim faaliyetleri, güncel doğal kaynak sorunları ile mevcut bilgi ve teknolojik seviyeyi yansıtacak şekilde güncellenmektedir.

OMP'da mevcut anabilim dallarına ait Silvikültür, Orman Entomolojisi ve Koruma, Havza Amenajmanı, Toprak ve Ekosistem, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri, Orman Botaniği laboratuvarları ve Herbaryum yardımı ile teorik bilgiler uygulamaya geçirilmektedir. Ayrıca, bu tesislerde öğretim üyelerimizin BAP, TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projelerinin laboratuvar çalışmaları ile lisans, yüksek lisans ve doktora bitirme tezlerinin deney ve araştırma çalışmaları da gerçekleştirilmektedir. 

Amaç

Orman Mühendisliği Programı, doğal özellikle de orman kaynaklarının tüm ürün, işlev ve hizmetlerinin süründürülebilir olarak yönetimi, işletilmesi ve denetimi konularında en yüksek uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ile kamusal danışmanlık yapmayı amaçlar. Bu çerçevede, orman ekosistemleri ve öğelerinin tanınması, ormanların yenilenmesi, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu ve potansiyel orman alanlarının ağaçlandırılması ile odun ve odun dışı ürün ve hizmetlerin toplumun ihtiyaçları doğrultusunda sürdürülebilir kullanımını sağlayacak şekilde planlanması ve işletilmesini sağlayabilecek nitelikte yetkin bireyler yetiştirmeyi hedefler.

 

Lisans Eğitiminin Süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Matematik, Kimya, Botanik gibi temel fen derslerinin yanında, Orman Zoolojisi, Meteoroloji ve Klimatoloji, Orman Botaniği, Orman Ağaçları Fizyolojisi, Ekonomi, Yaban Hayvanları Bilgisi, Fitopatoloji, Orman Ekolojisi, Fotogrametri, Ağaç Teknolojisi, Havza Amenajmanı, Orman Koruma, Orman Ürünlerinden Faydalanma, Pazarlama, Sel Kontrolü, Toprak Koruma, Ormancılık Politikası ve Orman İşletme Ekonomisi gibi bölüm dersleri okutulmaktadır.

Orman Mühendisliği Programı (OMP) en az 240 AKTS kredisiyle tamamlanmaktadır.

Programda Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan Ortak Zorunlu Dersler ile İngilizce ve Üniversite Senatosu’nun belirlediği diğer ortak dersler yer alır.

OMP öğrencileri kırk iş günü staj yapmak zorundadır. Öğrenciler, stajlarını Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Genel Müdürlüklerin (Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erezyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) merkez veya taşra teşkilatlarında, kamu veya özele ait fidanlıklarda, belediyelerde ve özel ormancılık bürolarında yapabilir. 

 Bölüm öğretim planına buradan ulaşılabilir.

 

Mezunların Unvanı, Yüksek Lisans ve Doktora

Mezunlarına Lisans Diploması ve “Orman Mühendisi” unvanı verilir. Bölümümüzde Yüksek lisans, 1999–2000 eğitim-öğretim yılında Orman Mühendisliği Anabilim Dalında açılmıştır. Bölüm mezunları yanı sıra ilgili bilim dallarından bilimsel hazırlık programı ile öğrenci alınmaktadır. Mezunlara “Yüksek Mühendis” unvanı verilmektedir. Bölümümüzde Doktora, 2008–2009 eğitim-öğretim yılında Orman Mühendisliği Anabilim Dalında açılmıştır. Bölüm Lisans ve Yüksek lisans mezunları yanı sıra ilgili bilim dallarından bilimsel hazırlık programı ile öğrenci alınmaktadır. Mezunlara “Doktor” unvanı verilmektedir.

 

Mezunların Görev Alanları

Orman mühendisleri, orman alanlarını saptar, haritasını yapar; yeşil alan olarak ayrılan yerleri milli park, doğa koruma alanları vb. yapmak için arazi ölçümü yapar, plan hazırlar; toprağın cinsi ve yerin coğrafi özelliğine göre dikilecek fidan cinsini, miktarını ve fidan dağılımını saptar; orman alanlarına uygun ağaç türlerini seçer; fidanların tekniğe uygun olarak dikilmesine nezaret eder; ağaç hastalıklarına ve orman yangınlarına karşı önlem alır; ormanın gerekli bakım işlemlerini yaptırır; orman yaban hayvanlarını korur ve üremesi için gerekli planları yapar.

Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığı'nın, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü'nün merkez ve taşra birimlerinde çalışırlar. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler.

 

Havza Yönetimi Anabilim Dalı

      

 

  

Prof.Dr. Refik KARAGÜL

 Doç.Dr. Mehmet ÖZCAN

  Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÇİTGEZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orman Amenajmanı Anabilim Dalı

      

    

    

Doç.Dr.  Hayati ZENGİN

Dr.  Öğr. Üyesi Ahmet Salih DEĞERMENCİ

Öğr.Gör. Canberk BATU

     

 

 

Orman Botaniği Anabilim Dalı

      

     

   

Prof.Dr. Necmi AKSOY

Dr. Öğr. Üyesi  Turgay BİRTÜRK

Dr. Öğr. Üyesi Neval GÜNEŞ

            
Öğr. Gör.Serdar ASLAN      
 
            

 

 

Orman Ekonomisi Anabilim Dalı

      

    

      

Doç. Dr. İdris DURUSOY Doç. Dr. Yaşar Selman GÜLTEKİN  Arş. Gör. Yıldız BAHÇECİ

 

 

Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı

         

     

       

Dr. Öğr. Üyesi Beşir Yüksel
 
   
 
 
 Arş. Gör. Nuray ÖZTÜRK

 

 

Orman İnşaatı Jeodezi ve Fotogrometri Anabilim Dalı

      

  

 

Prof.Dr. Abdurrahim AYDIN

Doç.Dr. Yılmaz TÜRK

Öğr.Gör. Seyfettin UZ

                   
Öğr.Gör. Tarkan URAL    

 

 

Sivilkültür Anabilim Dalı

      

 

    

Prof.Dr. Emrah ÇİÇEK

Dr. Öğr. Üyesi Bilal ÇETİN Dr. Öğr. Üyesi Şemsettin KULAÇ 
                   
Doç.Dr.  Ali Kemal ÖZBAYRAM    

 

 

Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı

      

    

  

Prof.Dr. Oktay YILDIZ

Dr. Öğr.Üyesi Murat SARGINCI

Arş. Gör. Abdullah Hüseyin DÖNMEZ