Toplama Çalışmaları İçin Gerekli Malzemeler

1. Arazi Çalışmaları İçin Gerekli Malzemeler

1. Bitki koleksiyoncusu araziye çıkarken her türlü çevre koşullarını önceden düşünerek, ortamda rahat dolaşabileceği giysiler seçmelidir. Özellikle uygun bir ayakkabı ya da çizme ve ayrıca yağmurluğa ihtiyacı vardir.

2. Orta boylu sağlam ve kullanışlı bir not defteri ile bir kursun kalem gereklidir. Deftere araştırıcının verdiği arazi numarası, örneğin alındığı yer, flora hakkında temel bilgiler, toplama tarihi, bitkinin mahalli adi, biliniyorsa örneğin bilimsel adi, çiçek rengi ve arazinin yüksekliği gibi bilgiler yazılmalıdır.

3. Araştırılacak bölgenin haritası; 1:100.000'lik harita ideal olmakla birlikte 1:250.000'lik haritalar da kullanılabilir. Bitki toplama çalışması yapılan istasyon harita üzerine işaretlenir.

4. GPS (koordinat, yükseklik, bakı gibi ölçüleri belirlemek için)

5. Fotograf makinesi

6. 6x veya l0x büyütmeli bir el büyüteci.

7. Toplanan bitkileri içine koymak için plastik torbalar veya metal çantalar, sünger ve ip.

8. Amaca göre değişmekle beraber, 45 x 30 cm. boyutlarında tahtadan veya metalden yapılmış değişik tiplerde presler ve presleri sıkmak için kayışlar

9. Bitkileri toplarken sökmeye yarayan zıpkın (şaşula), kısa saplı kazma, odunsu örneklerin sürgünlerini kesebilmek için budama makası, çakı gibi aletler.

10.  Kurutma kâğıtları ve gazete kâğıtları (44x28 cm. boyutlarında), oluklu mukavva, filtreli kâğıt.

11. Bahçıvan eldiveni.

12. Arazide presleme imkânı olmadığı durumlarda bitki örneklerini koymak amacıyla plastik poşetler.

13. Tohumlar için küçük kese kâğıdı veya kâğıt zarflar.

14. Su bitkilerini yakalamak için kanca.

15. Canlı materyal için ıslanmaz küçük kutular.

16. Toprak örnekleri için küçük bez torbalar.

2. Laboratuvar çalışmaları için gerekli malzemeler

1. Binoküler mikroskop.

2. Bisturi, pens, saplı iğne, cımbız, damlalık.

3. Kurutma dolabı.

4. Bitki örneklerini yapıştırmak için karton ve koruyucu metal.

5. Yapıştırıcı.

6. Tohumların saklanması için küçük şişeler.

3. Daha sonra gerekli malzemeler

1. Bitki isimlerinin yazılması için etiketler.

2. Teşhiste kullanılacak kaynaklar.

3. Herbaryum dolabı.

4. Bitki örneklerini korumak için naftalin ya da benzeri koruyucu malzemeler.

Kaynaklar:

SEÇMEN, Ö., GEMİCİ, Y., GÖRK, G., BEKAT, L., LEBLEBİCİ, E., 2000. Tohumlu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 18-57.

UMA, M. M. 2010, “Bitki Toplama, Teşhis ve Herbaryum Teknikleri” Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ