Tarihçe

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünün kuruluşundan günümüze kadar geçen süreci (1994-2020) dört aşamada değerlendirebiliriz.

·         1994 yılında kuruluşundan 1999 yılındaki Düzce depremine kadar olan kuruluş dönemi,

·         1999-2002 Deprem ve sonrası dönem

·         2002-2006 Düzce Üniversitesinin kuruluşuna kadar olan dönem ve

·         2006-2020 Düzce Üniversitesi Kuruluşu sonrası dönem

 

Bölümümüz 1994-2006 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Orman Fakültesi altında eğitim ve öğretime devam etmiştir. 2006 yılı itibariyle Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi altında eğitim ve öğretime devam edilmektedir.

 

1.       1994 -1999 yılındaki kuruluş dönemi,

11 Temmuz 1992 tarihli ve 21281 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3837 sayılı kanunla kurulan Abant İzzet Baysal Üniversitesinin 6 Fakültesinden birisi olan Düzce Orman Fakültesi 1994-1995 öğretim yılında Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne öğrenci alarak, Düzce Tekel binasının ikinci katında öğretime başlamıştır. 1990’lı yıllarda şehir nüfusu 61878, köy nüfusu 94448 olmak üzere toplamda 156326 kişidir. Ayrıca Düzce Bolu iline bağlı bir ilçedir.

Düzce ilçesinde Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı dört yıllık fakülte ve bölümlerin açılmış ve öğrenci almış olması gerek kentliler için gerekse özellikle Büyükşehirlerden gelen öğrenciler için yeni deneyimlerin oluşmasına neden olmuştur.

Orman Fakültesi’nin kurucu Dekanı Prof. Dr. Ramazan KANTAY’ın ifadesi ile KANTAY’ın göreve başladığı 10 Ekim 1994 tarihinde “Fakültenin tüm varlığı 32 kolçaklı sandalye, 32 öğrenci ve bir Dekan’dan ibarettir. İlk akademik personel 19 Aralık 1994 tarihinde atanmıştır. 15 Aralık 1994 tarihinde 8 idari personel, 2 Ocak 1995 tarihinde de fakülte sekreteri göreve başlamıştır. Böylece 3 aylık bir geçiş döneminden sonra 1995 yılının başında Fakültemiz koltuk değneklerini atarak kendi ayakları üzerinde yürümeye başlamıştır. 5 Nisan kararlarının devam ettiği 1995 yılında Tepegöz, slayt makinesi, televizyon video, proje masası, tersimat masası gibi ders araç gereçleri sağlanmış, fotokopi, faks, bilgisayar, masa, sandalye, koltuk, kanepe, dolap, kitaplık gibi büro malzemeleri temin edilmiştir”

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM’dir. Ankara Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesindeki deneyimleri sonrasında Düzce Peyzaj Mimarlığı Bölümünün kuruluşundan itibaren büyük özveri ile görev almış ve Bölümün gelişiminde önemli katkılar sağlamıştır. 

Kuruluşunun ilk yıllarında Bölümdeki diğer öğretim elemanları,  Zeki DEMİR (Düzce Üniversitesi)   Sibel GÖKTAŞ MANSUROĞLU (Akdeniz Üniversitesi),  Haldun MÜDERRİSOĞLU (Düzce Üniversitesi),  Ulvi TOLAY (emekli),  Osman UZUN (Düzce Üniversitesi)’dur.

Kuruluşunun ilk yıllarında Bölüme ilişkin ilk ders programlarının oluşturulması, özellikle Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi bünyesindeki Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinin mevcut eğitim öğretim yapısının bir sentezi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bölüm bünyesindeki çizim masaları ve sandalyeleri ile stüdyo ortamlarının oluşumunda Bölüm Başkanlığının önemli çaba ve gayretleri söz konusudur.

İstanbul Orman Fakültesinden Prof. Dr. Bülent SEÇKİN, Prof. Dr. Aytuğ AKESEN, Prof. Dr. Adnan UZUN vb. Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Halim PERÇİN, Prof. Dr. Oğuz YILMAZ, Prof. Dr. Şükran ŞAHİN gibi öğretim üyeleri bölüme destek olmuşlardır. Ayrıca Düzce’de adını sayamayacağımız kadar çok değerli öğretim elemanları (Rahmetli Kazım TAYMAZ gibi) gerek fakülte içinden, gerek dışından, gerek Düzce içinden ve dışından Bölümün ana ve yan derslerine katkı sağlamak için büyük çaba göstermişlerdir. Bölümün ilk yıllarında farklı Üniversitelerden adlarını burada sayamadığımız Öğretim elemanlarının, Bölüme desteği Bölüm tarihinde önemle not alınmıştır.

Yerelde kurulan bir bölüm olarak, Bölüm hedeflerinin gerçekleştirilmesinde ilk gelişmelerden birisi Bölüm Yüksek lisans programının 1997-1998 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı olarak başlamış olmasıdır. Bölüm bu sayede kendi bölgesinde Peyzaj Mimarlığı konusunda ilk Lisansüstü mezunlarını vermeye başlamıştır.

2.1999-2002 Deprem Dönemi

Düzce, 1999 yılına kadar Bolu ilinin bir ilçesidir. 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara (Gölcük), 12 Kasım 1999 tarihinde Düzce depremleri sonrasında, Düzce ilçesi 23901 nolu ve 9/12/1999 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede il haline getirilmiştir.

Depremle ilgili olarak kurucu Dekanımız Prof. Dr. Ramazan KANTAY’ın 2. Dönem dekanlık sonrasındaki veda konuşmalarındaki ifadesi aşağıdaki gibi olmuştur: “17 Ağustos 1999 depremi ile sarsıldık. Tekel binasını terk ederek Sağlık Yüksekokulu’na taşındık. Yüksekokul bize sahip çıktı ve bütün imkânları ile yardımcı oldu. Fakat mekânları yetersizdi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nca bağışlanan 2 konteynır ve Üniversitemizce yaptırılan prefabrik binadan da faydalanarak fakültemizi 1999-2000 öğretim yılına hazırladık. 12 Kasım 1999 depreminden fiziki alt yapı olarak zarar görmediğimizden kısa bir süre ara verdikten sonra 17 ocak 2000 tarihinde aynı mekanda tekrar öğretime başlayabildik”.

Belki de bu dönem Peyzaj Mimarlığı Bölümü açısından en zor geçen dönemlerden birisi olmuştur. Gerek fiziksel mekânların yetersizliği gerekse Düzce kentinin deprem sonrası enkaz haline dönmüş hali ve halkın moralsizliği, bu dönem için bazı ek çabaların getirilmesine neden olmuştur. Bu dönem içinde Bölümüze Şükran ÖZKAN,  Kıvanç AK, Engin EROĞLU katılmıştır. Özellikle bu dönemde Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM’in özveri çalışmaları ve ilgileri öğrencilerin Bölüm derslerine motive edilmesinde etkili olmuştur.

3.       2002-2006 Düzce Üniversitesinin kuruluşuna kadar olan dönem

2002 yılında Konuralp yerleşkesindeki mevcut Orman Fakültesi binasına geçilmiş (4 katlı), ve öğrenciler için daha rahat mekânlar oluşturulmuştur. Özellikle bu dönemde Doktora için farklı üniversitelere giden öğretim elemanlarının Üniversiteye dönüşleri ile birlikte Öğretim programlarındaki uzmanlaşma şekillenmeye başlamıştır. Bu dönemde aramıza katılan arkadaşlarımız Pınar KÖYLÜ, Hatice KARACA, Serir UZUN,   Özgür YERLİ,  Elif KARAÇOR’dur.

Bu dönem daha çok deprem sonrasında gerek bölüm olanaklarının gerekse fiziksel mekanların toparlanmaya çalışıldığı bir dönemdir. Özellikle Deprem sonrasında Konuralp Yerleşkesindeki binaya geçişin sağlanması, Bölümün gelişiminde önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca Düzce kenti içerisinde de öğrenciler için önemli olanakların sağlanmaya başladığı yıllar olarak karşımıza çıkmaktadır.

4.       2006-2020 Düzce Üniversitesi sonrası dönem

2006 yılında Düzce Üniversitesi’nin kurulmasının ardından Peyzaj Mimarlığı Bölümü Düzce Üniversitesi bünyesinde eğitime devam etmektedir. Bu dönemde özellikle peyzaj planlama, peyzaj tasarımı, peyzaj bitkileri gibi Peyzaj Mimarlığının temel uzmanlık alanlarındaki öğretim elemanlarının doktoralarını bitirmesi, akademik olarak ilerlemeleri, Bölüm öğretim alt yapısında önemli gelişmeler kazanılmasını sağlamıştır. Ayrıca bu dönemde idareci öğretim elemanlarımızın varlığı, Rektörlükle bağlantıların daha iyi kurulmasını sağlamıştır. Bu dönem aramıza katılan öğretim elemanları Aybike Ayfer KARADAĞ, Pınar GÜLTEKİN, Sinem ÖZDEDE, Sertaç KAYA, Berfin ŞENİK’tir.

2008, 2012, 2020 yıllarında Bölüm öğretim programları temel değişikliklerden geçirilmiştir. Güncel öğretim programı Bologno sürecine uygun bir şekilde hazırlanmış olup, meslek adına gerekli güncellemeleri içermektedir. Bölümümüzde doktora eğitimi 2008-2009 eğitim öğretim yılında başlamış ve halen devam etmektedir.

2017 yılı aralık ayında onay karar ile Sürdürülebilir ve Akıllı Şehirler İle Peyzaj Mimarlığı 100/2000  Öncelikli Alanlar Doktora programı açılmıştır. 2018 yılı mart ayı itibari ile öncelikli alanlar doktora programında kapsamında Kıymet UZUN YÜKSEL, Melek YILMAZ KAYA ve Nermin BAŞARAN araştırma görvelisi olarak aramıza katılmıştır. Ayrıca bu dönemde doktoraları için bölümümüze gelen Tuba Gül DOĞAN ve Mertkan TEKİNALP Araştırma görevlisi sayımızın zenginleşmesini sağlamıştır.

2014 yılında Bölümümüzün kuruşunun 20. Yılı Bölüm olarak Dekanlığımız ve Rektörlüğümüzle kutlanmıştır. 20. Yıl etkinlikleri kapsamında Bölüme katkılarından dolayı plaket verilen Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Ramazan KANTAY (Kurucu Dekan), Prof. Dr. Nafiz DURU (Dekan), Prof. Dr. Yavuz YAVUZŞEFİK (Dekan), Prof. Dr. Güniz AKINCI KESİM (Kurucu Bölüm Başkanı, emekli), Prof. Dr. Sibel MANSUROĞLU (Akdeniz Üniversitesi), Doç. Dr. Ulvi TOLAY (Emekli), Dr. Hatice KARACA (Kültür ve Turizm Bakanlığı), Şükran ÖZKAN (Özel Sektör)’dır. Ayrıca 20. Yıl etkinliklerinde bir dönem Orman Fakültesi Dekanlığını da yapan 2014 yılındaki Rektörümüz Prof. Dr. Funda SİVRİKAYA ŞERİFOĞLU’nun ve mevcut Rektörümüz Prof. Dr. Nigar DEMİRCAN ÇAKAR’ın  katkıları olmuştur.

Düzce nüfusu 2016 yılı itibariyle 370371 dir. Kent merkezinde kısmen önemli gelişmeler sağlanmış olup, Düzce Üniversitesinin 40000’lere giden öğrenci nüfusu düşünüldüğünde kent önemli bir değişim/dönüşüm içindedir. Ayrıca sağlık ve çevre konularında odak üniversite olunmasıyla birlikte farklı çalışmalara da yön verilmeye başlanmıştır. Üniversite çevresinde de hızlı bir kentsel gelişme görülmektedir.

25 yıllık süreçte 2020 yılı Ocak  ayı itibariyle 715 Lisans mezunu,  9 Doktora, 56Yüksek Lisans (10 adeti AİBÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde olmak üzere) mezunu bulunmaktadır.  2019-20120 itibariyle 323 Lisans öğrencisi, 56Yüksek Lisans öğrencisi, 20doktora öğrencisi bulunmaktadır.  Bölümümüz 2020 yılı itibariyle 3 profesör, 6 Doçent,  2 Doktor Öğretim Görevlisi, 7 araştırma görevlisi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.