12.01.2023

Fakültemizde Tarım Öğretiminin 177. Yılı Kutlandı

Türkiye’de Tarım Öğreniminin 177.Yıldönümü 10 Ocak 2023 Salı günü Fakültemiz tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

Programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdullah TAŞKESEN, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı, Tahir GÜNEY, Fakültemiz akademik ve idari personelleri ile öğrencilerimiz katıldı.

Tören programı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Abdullah TAŞKESEN tarafından, Konuralp Yerleşkesi, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başladı,  Çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden etkinlik Üskübü Yerleşkesinde Fakültemiz tarafından düzenlenen konferans ile devam etti.

Konferansın açılış konuşmasında Fakültemiz öğrencileri adına öğrenci temsilcisi Burak SALCAN konuşmasını gerçekleştirdi. Son yıllarda Ülkelerin enerji kaynakların yanı sıra rekabetin su ve gıda gibi temel yaşam kaynaklarına yöneldiğini ve Dünya üzerinde yaklaşık 2,3 milyar insanın yeterli gıdaya erişimde sorunlar yaşadığını belirten öğrenci temsilcimiz, gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakabilmek amacıyla, çevre dostu sürdürülebilir tarım teknikleri geliştirmek için her zaman özverili ve azimli bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Öğrencimiz Burak SALCAN’ın konuşmasının ardından, açılış konuşmasını gerçekleştiren Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğunun pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını ifade etti. Ziraat eğitiminin 1846 yılında kurulan Ziraat Mektebi’yle başladığını, günümüzde ise 44 Ziraat Fakültesi’ne ulaşıldığını söyleyerek nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu vurguladı. Ziraat Mühendisliği eğitiminin kalitesini artırmak için Ziraat Fakültelerinde akreditasyonun önemine değinen Dekanımız Tarım Öğretiminin 177. yılını kutlayarak “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tarım Eğitim ve Öğretimi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, tarımsal öğretimin tarihsel gelişim sürecinden söz ederek tarım eğitim ve öğretimin önemini, tarıma dayalı sanayileşme ile toplumsal refahın yükseldiğini, artan nüfusun gıda gereksinimi dolayısıyla, gıda güvenliğinin önemli bir konu olduğunu vurguladı.  2050 yılında Dünya nüfusunun yaklaşık %30-%35 oranında artış gösterebileceğini ve bundan dolayı bitkisel üretim miktarının ve üretimdeki verimin artırılması gerektiğini, bunun için de güçlü ve bilimsel tarım eğitiminin şart olduğunu sözlerine ekledi. Eğitimde nicelikten ziyade niteliğin artmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. ÖZTEMİZ, ülkemizde tarımın ve tarım öğretiminin hak ettiği yere geleceğini söyledi. Son olarak, Fakültemiz öğrencilerine mesleklerine sahip çıkmalarını ve girişimci olmalarını tavsiye eden Prof. Dr. ÖZTEMİZ, Türkiye’de Tarım Öğretiminin 177. Yıldönümünü ve Dünya Ziraat Mühendisleri Gününü kutlayarak sunumunu sonlandırdı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ’in sunumunun ardından, sırasıyla söz alan Fakültemiz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yılmaz ŞAYAN, Doç. Dr. Nedim ALTIN, Doç. Dr. Hülya ÜNVER ve Dr. Öğr. Üyesi Taylan ÇAKMAK, Ziraat Fakültelerindeki branşlaşma konusunda yapılabilecek iyileştirmeler, tarımda güncel teknolojilerin kullanımının önemi, topluma verilen tarımsal faydayı arttırabilmek için Ziraat Mühendisliği mesleğini sevmelerini ve mesleklerine sahip çıkmalarını dile getirerek Tarım Öğretiminin 177. Yıldönümünü ve Ziraat Mühendisleri Gününü kutladılar. Konferansın ardından program ikram ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.