16.03.2022

Düzce 3. Tarım Paneli Üniversitemiz Öncülüğünde Gerçekleştirildi

Fakültemizin farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde düzenlediği Düzce 3. Tarım Paneli 25 Şubat 2022 tarihinde “Tarımda Yenilikçi Uygulamalar ve Girişimcilik” başlıklı çevrim içi program ile başladı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz; tarımda kırsal nüfusun azalması, aşırı kentleşme, iklim değişikliği, artan dünya nüfusu gibi etkenlerin tarımda verimi artıracak uygulamaları beraberinde getirdiğini ifade ederek, kaynakları verimli kullanmanın önemine ve verimi artırmak için yenilikçi uygulamaların tarıma entegre edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptığı konuşmada, Üniversitemizin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile projeler yürüttüğünü belirterek, bu projeler ile bölgemizin iyi tarım uygulamaları konusundaki bilincini artırmaya katkı sağladıklarını ifade etti. Akredite laboratuvarımızda bölgemizin toprak analizlerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Rektörümüz, 30 binden fazla toprak analizi üzerinden bölgemizin toprak ve tıbbi bitki haritasını oluşturarak önemli bir hizmeti daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Programda konuşan Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Kent Konseyi ve Üniversitemiz birlikteliğinde üçüncüsü düzenlenen panele katkı sağlayanlara teşekkür etti. Tüm kadın girişimcilerle birlikte yol yürümek azminde olduklarını belirten Fahri Çakır, tarımda bilimsel çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade etti. Gıda güvenliği konusuna da dikkat çeken Çakır, sonuç odaklı desteklerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Kırsal Kalkınmada Kooperatifçilik ve Girişimcilik” başlıklı sunumunda tarım konusunun kriz, savaş ve kuraklık gibi sorunlarla gündeme geldiğini ifade ederek tarımın her zaman gündemde olması gerektiğine dikkat çekti. Gülçubuk, günümüzde 8 milyar insandan 1 milyarının açlıkla mücadele ettiğini ve açlık sorununun kronikleşebileceğini sözlerine ekledi.

Programın bir diğer konuşmacısı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Koç ise “Dijital Tarım ve Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları” başlıklı konuşmasında iklim değişikliği, tarımla uğraşan nüfusun azalması ve yaşlanması, tarım arazilerinin bozulması, su kıtlığı gibi etkenlerin tarımda akıllı uygulamalara ihtiyacı artırdığı değerlendirmesinde bulundu.

Program Düzce Kadın Emeği Merkezi’nde iki gün boyunca kadın girişimcilerimizin sergileri ile devam etti.