20.05.2022

ÇİFTÇİLERE FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Hendek Belediyesi, Balsu Gıda Tarım ve Agrotics işbirliğinde “Sürdürülebilir Fındık Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalitenin Arttırılması” konusunda çiftçilere Hendek Ticaret Merkezi konferans salonunda eğitim verildi. Eğitime Fakültemiz Dekanı, Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hülya ÜNVER, Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Nedim ALTIN, Doç. Dr. Zübeyde Filiz ARSLAN, Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sam MOKHTARZADEH, Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlar İşleri Müdürü Sayın Recep Ali AYDIN,  Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Sayın Üzeyir KIDIK ve Balsu personelleri, Ziraat Odası Başkanları ve temsilcileri, muhtarlar, öğrencilerimiz ve çiftçiler katıldı.

Eğitimin açılış programında Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Sayın Üzeyir KIDIK  “Balsu olarak değer verdiğimiz bazı projelerimiz var. Bu projelerimizde değer verdiğimiz bazı kurumlarla birlikte çalışıyoruz. AB’nin getirdiği yeni yasalar var. 2010 yılında sürdürülebilirlik, çocuk işçiliği, konaklama vb. gibi alanlarla işbirliğine gittik. Biz gelecekte fındığın değerini daha iyi bir yere getirmek için buradayız” dedi. Daha sonra konuşan Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlar İşleri Müdürü Sayın Recep Ali AYDIN, “Tarım nüfusu ve arazileri azalıyor. Tarım artık bizim tercihimiz değil vazgeçilmezimiz olmalı. Tarım artık amatör ve ilkel yaptığımız iş değil, profesyonel ve bilimsel yaptığımız bir iş olmalıdır. Hiçbir mazeret başarının yerini tutmuyor” dedi ve bütün katılımcılara teşekkür etti, “Kurultayımız hayırlı olsun” sözleri ile konuşmasını tamamladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ iklim değişikliğinin etkisine vurgu yaparak “Aşırı kentleşme, iklim değişikliği, artan dünya nüfusu gibi etkenlerin tarımda verimi artıracak uygulamaları beraberinde getirdiğini ifade etti. Kaynakları verimli kullanmanın çok değerli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztemiz, verim ve kaliteyi artırmak için yenilikçi uygulamaların tarıma entegre edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.”

Açılış konuşmalarının ardından eğitim programına geçildi. Programın Moderatörlüğünü Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ yaptı. Konuşmacılardan sırası ile; Doç. Dr. Hülya ÜNVER “Fındık Yetiştiriciliği”, Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ “Fındık Zararlıları”, Doç. Dr. Nedim ALTIN “Fındık Hastalıkları”, Agrotics Genel Müdürü Mehmet COKA “Tarımda Digital Uygulamalar”, Doç. Dr. Z. Filiz ARSLAN “Fındıkta Yabancıot” ve Dr. Öğr. Üyesi Sam MOKHTARZADEH “İklim Değişikliğinin Fındık Üzerine Etkileri” konusunda sunumlarını dinleyicilerle paylaştılar. Eğitim toplantısı soru-cevap kısmının ardından dilek ve temenni ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.