21.03.2023

Çeltik Üreticilerine Fakültemiz Öğretim Üyeleri Tarafından Eğitim Verildi

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje desteği ile Düzce Valiliği, Düzce İl Özel İdaresi Koordinasyonunda,  Düzce Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce Ticaret Borsası paydaşları ile iştirakçi Tarım Kredi Kooperatifleri, Sakarya Bölge Birliği Müdürlüğünün işbirliği ile "Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi" başlıklı proje kapsamında çeltik üretici ve çiftçilerimize eğitim programı 17 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirildi.  Çiftçi eğitim programına proje paydaşları ile çeltik üreticileri ve çiftçiler katılım sağladı.

Çiftçi eğitim programı; Düzce İl Özel idaresinden Musa ZEKİ ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ’in açılış konuşmaları ile başladı. Sayın ZEKİ konuşmasında projenin faaliyetleri hakkında mevcut durum ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Sayın ÖZTEMİZ ise çeltik yetiştiriciliğinin Düzce’deki durumu,  coğrafi işaret alan Konuralp pirincinin önemi, çeltik ekiliş alanlarının azaldığını, bu proje ile üretim alanların artmasının hedeflendiğini, farkındalık oluşturulacağını; artan nüfus, küresel iklim değişikliği, pandemi, sel ve deprem felaketi ve diğer faktörler nedeniyle gelecekte tarımsal üretimin ve verimin azalacağını, bitkisel üretim gereksiniminin daha da artacağına dikkat çekti.  Bu nedenle Konuralp pirincinin üretim ve pazarlama potansiyelinin geliştirilmesinde geleneksel tarımsal üretim anlayışından modern üretim tekniklerine geçilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından; Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi, Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin GÜNGÖR ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Taylan ÇAKMAK birer sunum gerçekleştirdiler. Sunumlarında çiftçilere çeltik yetiştiriciliği, hastalık, zararlı ve yabancı otlar ve mücadelesi hakkında önemli bilgiler paylaştılar. Sunumların ardından soru-cevap kısmında çiftçilerin soruları cevaplandı ve hatıra fotoğrafı ile eğitim programı tamamlandı.