DAGEM Tarafından Gerçekleştirilen İlkler

Türkiye’nin İlk Avrupa Girişimcilik Ödülü

2009 yılında kurulan DAGEM yapmış olduğu arıcılık projesi ile 2011 yılında Avrupa Girişimcilik Ödülü (2011 European Entreprize Awards’ nü almıştır. Yöreye özgü eşsiz gen kaynağının yerel halkın sosyoekonomik kalkınmasında bir itici güç olarak değerlendirilmesi ve halkın girişimcilik ruhunun geliştirilmesini amaçlayan proje ülkemizin ilk Avrupa Girişimcilik ödülü olması nedeniyle hem ülkemiz hem de üniversitemiz için oldukça büyük öneme sahiptir ve önemli bir prestij kazandırmıştır. DAGEM kapsamında gerçekleştirilen bilimsel destekli toplumsal proje ile yerel bal arısı ekotipi uluslararası bir değere dönüştürülmüştür.

TÜBİTAK-4004 Arı Biziz Bal da Bizdedir

2011-2018 yıllarında TÜBİTAK tarafından 7 kez desteklenen “Arı Biziz Bal da Bizdedir” projesi Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)’ nin uygulama sahasında gerçekleştirilmiştir. Arı-çevre farkındalığı, bal dışındaki arı ürünlerinin sağlık açısından kullanımı ve arı sevgisinin yaygınlaşması, arının polinasyon ve sürdürülebilir çevre için öneminin kavramasını amaçlayan proje Türkiye’nin ilk arı-çocuk projesidir.

Düzce Üniversitesi'nin ilk markalı üretimi

• 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü' tarafından onaylanan Düzce Üniversitesi' nin ilk markası
  • 2014 yılında GS1 Türkiye' den alınan barkod numarası
  • 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan onaylı işletme belgesi
  • 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan propolis için alınan onaylı takviye edici gıda belgesi

Düzce Üniversitesi'nin ilk markası olan DAGEM, takviye edici gıda onay numarası alarak KESTANE PROPOLİSİ üretimi yapan ilk ve tek merkezdir.

Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı

2014 yılında Türkiye’de ilk kez Arıcılık ve Arı Ürünleri AR-GE Proje Pazarı DAGEM tarafından yapılmıştır. TSO ile işbirliği yapılan etkinlik TÜBİTAK ve MARKA tarafından desteklenmiştir. 2 gün süren etkinlik 5 oturumdan oluşmuş ve etkinliğin genelinde arıcılık camiası, akademisyenler, arıcılar, sanayii kuruluşlar, lisans ve lisansüstü öğrenciler, özel sektör firmalarının bir araya gelmesini sağlayan etkinlik Türkiye’de düzenlenen ilk Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı’dır.

Türkiye’nin İlk Arı Zehri Çalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından düzenlenen çalıştaya, yurtiçi ve yurtdışından gelen arıcılar, arı ürünleri imalatı yapan firmalar ve akademik çalışmalar gerçekleştiren öğretim elemanları katılım gösterdi. Arı ürünlerinin sağlıktan kozmetik alana kadar birçok kullanım alanlarının olduğunun vurgulandığı çalıştayda, arı zehrinin önemi anlatılarak Türkiye’de ilk kez uygulamalı eğitim verildi. Katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan arı zehrinin yurt dışına ihraç edilebilecek dünya pazarında önemli bir yeri olduğuna vurgu yapıldı. Ülkemiz genelinde yapılan arıcılığa ve aynı zamanda aile ve ülke ekonomisine öngörülebilir önemli katkılar sağlayan Türkiye’nin ilk Arı Zehri Çalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu’dur.

Dünya’da Bir İlk: Api-Air (Kovan Havası)

Astım, bronşit, amfizem ve KOAH gibi hastalıkların tedavisi amacıyla Almanya, Macaristan, Slovenya, Rusya ve Romanya gibi ülkelerde uzun süredir kullanılan Api-Air son yıllarda arıcılar tarafından ülkemizde de uygulanmaktadır. Ancak bu uygulamanın söz konusu hastalıklara iyi geldiğine yönelik hiçbir bilimsel veri veya sonuç bulunmamaktadır. DAGEM, apiair (kovan havası) ile ilgili dünyadaki ilk bilimsel altyapıyı oluşturarak konu ile ilgili bilimsel çalışmaların yürütülmesinin önünü açmıştır.

KESTANE PROPOLİSİ

Türkiye’de İlk Kez Bitkisel Orijine Göre Propolisin Katma Değeri Yüksek Ürüne Dönüştürülmesi DAGEM Öncülüğünde Gerçekleştirildi.

DAGEM’ in arı ürünlerine kazandırdığı yenilikçi bakış açısı ile dominant olarak kestane bitkisinden elde edilen propolis, katma değeri yüksek propolis ekstraksiyonuna dönüştürüldü. Ham maddeden son ürüne kadar DAGEM tarafından üretilen “KESTANE PROPOLİSİ” Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’ de İlk Kez Üniversite-Eczane İşbirliği DAGEM Tarafından Sağlandı.

Düzce Üniversitesi’nin ilk markası olması özelliğini taşıyan DAGEM, arı ürünlerine kazandırdığı yenilikçi bakış açısını eczanelere taşıdı. Düzce Ünivresitesi-Teb 20. Bölge Sakarya Eczacı Odası Düzce İl Temsilciliği ile imzalanan protokolle işbirliği Türkiye’de ilk defa üniversitenin patentli markası eczane raflarında yerini aldı.