6.12.2022

Uluslararası Çalıştayda Arıcılık Alanındaki Yenilikler ve Gelişmeler Paylaşıldı

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ne katılarak, yaptığı çalışmaları ve bilgi birikimini paylaştı.

Muğla Valiliği himayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleri ile gerçekleştirilen kongreye; Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Muğla Valisi Orhan Tavlı, FAO Türkiye Temsilcisi, Gıda ve Tarım Örgütü Bölge Koordinatörü Viorel Gutu, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Müdür yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak, görevli öğretim elemanlarımız, uzmanlarımız ve üreticiler ile sektör temsilcileri katıldı.

Marmaris’te düzenlenen uluslararası kongrede, uluslararası düzeyde tüm katılımcıların buluşmaları ve fikir paylaşımları yapıldı. Ayrıca “Üretici Konuşuyor” ve  ”Sektör Konuşuyor“ panellerinin yanı sıra, dünyanın dört bir tarafından bilim insanları arıcılık sektörünün sorunlarını çözmeye yönelik bilimsel çalışma sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı. Üç ayrı salonda gerçekleşen bilimsel programlar, katılımcıların yoğun ilgisini gördü. Arıcılar, konusunda uzman kişilerle her türlü sorunlarını tartışma fırsatı buldu.

Özel sektörün  inovatif ve yenilikçi ürünlerinin de arıcılarla buluştuğu kongre, katılımcı sayısı, stant sayısı, katılan yabancı ülke sayısı, katılan yabancı delege sayısı, yerli ve yabancı bildiri sayısı bakımından son derece önemli bir başarı yakaladı.

DAGEM Yaptığı Çalışmaları Katılımcılarla Paylaştı

Kongreye 5 ayrı sözlü bildiri ile katılan Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) ve Arıcılık Programı öğretim elemanları, yaptığı başarılı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Kongrede oturum başkanlığı da yapan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “Arı Zehrinin Terapötik Değerini Etkileyen Faktörler” isimli bildiri sundu. DAGEM müdür yardımcısı ve Arıcılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Münir Uçak “Apis Mellifera Anatoliaca Yığılca Ekotipi Üzerine ilk SEM Morfolojisi Çalışması”, Öğr. Gör. Dr. Emine Sönmez “Yığılca Bal Arısı Ekotipinden Toplanan Arı Sütünün Kimyasal İçeriği, Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivitesi”,  Öğr. Gör. Tuğçe Çaprazlı “Doğru Bal Arısı Zehri Üretim Teknikleri ve Standardizasyon Önerisi” konu başlıklarında sunum yaparken, Uzman Biyolog Songül Bir ise “Düzce İli Bal Arası Biyoçeşitliliğinin PCR/ RFLP Yöntemi ile Belirlenmesi” isimli bildiri sunumunu gerçekleştirdi.

Ormancılık ve Arıcılık Çalıştayı’nda da Yapılması Gerekenler Değerlendirildi

7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ile paralel düzenlenen 4. Ormancılık ve Arıcılık Çalıştayı’nda da;  son günlerdeki küresel ısınma ve iklim değişimleri, orman yangınları nedeniyle büyük zararlar gören çam ormanları değerlendirildi. Ayrıca, “Ormanlarımız ve Arıcılık İlişkisi”, “Bal Üretim Alanlarımızın Bugünkü Durumu ve Geleceği”, “Basralı Kızılçam Ormanlarının Sürdürülebilir Planlanması ve Yönetimi”, “Ekosistem Devamlılığının Sağlanması”, “Ormanlık Alanlarda Arıcılık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi” gibi konular ele alındı.