2.09.2021

Üniversitemiz Arıcılık Konusunda Kadın ve Genç İstihdamına Katkı Sağlamayı Sürdürüyor

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Düzce İli Arı Yetiştiricileri Birliği’yle ortaklaşa düzenlenen, Bakanlık onaylı “Ana Arı Yetiştirme Teknikleri Kursu” katılımcılara sertifikaların takdim edilmesiyle sona erdi.

Yığılca’daki Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Yığılca Kaymakamı Talha Altuntaş, Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek,  DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Düzce İli Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Cafer Kaba, protokol üyeleri, DAGEM çalışanları ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerler katıldı.

Programın açılışında konuşan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, DAGEM’in kuruluş amacı ve misyonu doğrultusunda halkı bilinçlendirmek adına arıcılık kursları düzenleyerek kadın ve genç istihdamını artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ana arı üretim kursunu önemsediklerini ve kursun büyük ilgi gördüğünü belirten Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Yığılca’nın bölgesel kalkınmasında ana arı üretiminin büyük bir faktör olduğuna değindi. Katkı veren kişi ve kurumlara teşekkür eden Kekeçoğlu, 400 adet kestane fidesinin toprakla buluşması için destek olan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Düzce Şubesi’ne de teşekkürlerini iletti.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, Düzce’nin bitki örtüsü ve coğrafi açıdan iyi bir arıcılık bölgesi olduğunu söyleyerek Bakanlık olarak arıcılara ciddi desteklerde bulunduklarını dile getirdi. Üniversitemizle protokol kapsamında Yığılca arısı ekotipi ıslah çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Çiçek, Düzce Kestane Balı’nın tescil edildiği müjdesini de paylaşarak bölgeye katma değer sağlayacağının altını çizdi.

Yığılca Kaymakamı Talha Altuntaş ise böyle anlamlı bir günde arı üreticileri ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Yığılca’da özellikle son beş yılda Tarım İl Müdürlüğü ve Üniversitemizin çalışmalarının meyvelerini aldıklarını belirten Talha Altuntaş, profesyonel üretici sayısını ve arı nüfusunu iki kat artırdıklarına dikkat çekti. Paydaşlarla birlikte bu gelişmelerin aratarak devam edeceğine işaret eden Altuntaş, sertifika almaya hak kazanan 50 kursiyeri tebrik ederek başarılar diledi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, akademi ve bilimin üretime katkı sağladığını görmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Üniversitemizin arıcılıktaki başarılarının, 2010 yılında Yığılca’daki potansiyeli keşfetmesiyle başladığına dikkat çeken Rektörümüz, o vizyonun ana arı üretiminden arı ile ilgili ürünlerin farklı alanlarda kullanımına kadar ilerlediğini sözlerine ekledi. Gönül veren ve katkı sağlayanların birlikteliğiyle başarının mümkün olduğunu söyleyen Rektörümüz, kadın girişimcilerin eğitiminin sürdürülebilir olmasının önemi üzerinde durdu. Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer alan Ülkemizin, kovan verimliliği açısından ise 20. sıralarda yer aldığını ifade eden Rektörümüz, daha bilimsel yöntemlerle dünya lideri olunabileceğini dillendirdi.

Açılış ve protokol konuşmalarının ardından kursiyerlere sertifikaları takdim edildi. Program,  geleceğe bir nefes olmak adına toplumsal farkındalık oluşturan kestane fidesi dikimi ile sona erdi.