28.05.2021

20 Mayıs Dünya Arı Günü’ne Özel Resim Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından; Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü,  Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Apiterapi Derneği katkıları ve BEE’O Propolis sponsorluğuyla “20 Mayıs 2021 Dünya Arı Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Arı Varsa Hayat Var!” temalı ulusal ölçekli resim yarışmasında dereceye girenler belli oldu.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Güvenilir Gıda Platformu Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı ödül töreni açılış konuşmaları ile başladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, insanların çevreye çok zarar verdiğini belirterek düzenledikleri yarışma ile yeni nesilde arı ve çevre farkındalığı oluşturmak istediklerini ifade etti. Çevreye verilen zararları gelecekte önleyebilmek adına bu tür etkinlikleri çok önemsediklerini vurgulayan Kekeçoğlu, yarışmaya 1.000’e yakın katılım olduğunu söyleyerek emek veren tüm paydaşlara teşekkür etti.

Programda konuşan BEE’O Propolis Genel Müdürü Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, aylardır süren özverili çalışmalar sonucunda, jüri üyelerinin birbirinden değerli eserleri belirleme konusunda çok zorlandıklarını dile getirdi. Yarışmada yer alan çalışmaların birer sanat eseri olduğuna işaret eden Aslı Elif Tanuğur Samancı, arının dünyaya katkılarını Dünya Arı Günü’nde bu yarışmayla anlamlı bir şekilde ifade ettiklerini sözlerine ekledi. Tozlaşmanın yüzde 80’inin arılar tarafından yapıldığına dikkat çeken Samancı, arıların yok olması durumunda, bitkisel üretimin ve tarımın, dolayısıyla da dünyanın yok olacağı vurgusunda bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptığı konuşmasına Dünya Arı Günü’nü kutlayarak başladı. Yarışmanın kendileri için çok önemli ve anlamlı olduğunu belirten Rektörümüz, Üniversitemizin inisiyatif üstlendiği birçok etkinlik ve projeyle çocukları doğa ve arılarla buluşturduğunu söyledi. Çocukları geleceğe hazırlamak için bu etkinliklerin önemi üzerinde duran Rektörümüz, yarışmaya katılarak eserlerine ruh ve vücut veren katılımcılara gönülden teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Genç nesillerde bal arısı, çevre ve insan ilişkisi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen resim yarışmasında, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.

İlkokul kategorisinde “Arıları Koruyalım, Dünyayı Koruyalım” konulu eseri ile Mustafa Emin Erdoğan’a birincilik ödülü Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından takdim edildi. “Geleceği Aydınlatan Kovan” konulu eseri ile Zeynep Nisan Türkel’e ikincilik ödülü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin tarafından takdim edilirken, “Arı Varsa Hayat Var” konulu eseri ile Beren Bilmem’e ise üçüncülük ödülü Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran tarafından takdim edildi.

Ortaokul kategorisinde; “Hayat Mimarları Arılar” konulu eseri ile Ali Emir Çiğdem birinci olurken, ikincilik, “Yaşamın İçinde Arı” başlıklı eseri ile de Ela Serbes ikincilik, Ardacan Kayacan "Arı Bizim Dünyamız" eseri ile üçüncülük derecesi elde etti. Birincilik ödülü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, ikincilik ödülü Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, üçüncülük ödülü ise BEE’O Propolis Kurucu Ortağı Yüksek Mühendis Taylan Samancı tarafından takdim edildi.

Lise kategorisinde ise “Döngü” isimli eseri ile birincilik ödülü kazanan Ebrar Güreşir’e ödülü BEE’O Propolis Kurucu Ortağı Yüksek Mühendis Taylan Samancı tarafından takdim edildi. “Süregelen Mühendisler” isimli eseri ile ikincilik ödülü kazanan Sarete Aydeniz’e ödülü BEE’O Propolis Genel Müdürü Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Arı Olmazsa Yaşam da Olmaz” başlıklı eseri ile üçüncülük ödülünü kazanan Aslı Safi’ye ise ödülü Düzce İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cafer Kaba tarafından takdim edildi.

Yarışmanın son kategorisi olan Üniversite kategorisinde ise  “Ah Şu Dünya” konulu eseri ile Beyza Durhan birinci olurken, “Yaşamın Dansı” konulu eseri ile Büşra Meydan ikincilik, “Yaşamın Kaynağı Arılar” konulu eseri ile de Alperen Gün üçüncülük derecesi elde etti. Birincilik ödülü, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler tarafından takdim edilirken, ikincilik ödülü Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şahin, üçüncülük ödülü ise Apiterapi Derneği Başkanı Dr. Timuçin Atayoğlu tarafından takdim edildi.

Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye layık bulunan eserler, 20-27 Mayıs 2021 tarihleri arasında Üniversitemizin https://sanalsergi.duzce.edu.tr/ internet adresinde ziyaretçilere açık olacak.