30.05.2022

2. Geleneksel “Arı Varsa Hayat Var” Temalı Ödüllü Resim Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

2. Geleneksel “Arı Varsa Hayat Var” Temalı Ödüllü Resim Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) yürütücülüğü ve Bee’o sponsorluğunda, Dünya Arı Günü için düzenlenen 2. Geleneksel “Arı Varsa Hayat Var” temalı ödüllü resim yarışmasında ödüller, gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Çevrim içi olarak düzenlenen ödül töreninin moderatörlüğünü gerçekleştiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, jüri üyelerine ve yarışmada emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Bal arısını dünyanın en önemli canlısı olarak nitelendiren Kekeçoğlu, “Bitkilerin döllenmesinin, meyve sebzelerin olgunlaşmasının % 85’inin bal arılarına bağlı olması, özellikle insan gıdası olarak tüketilen bitkisel kaynakların yaklaşık yarısının doğrudan arı tozlaşmasına gereksinim duyması, bal arılarının hem sürdürülebilir tarım, hem de sürdürülebilir ekosistem için önemini ortaya koymaktadır. Ancak son günlerde küresel ısınma, arıların doğal yaşam alanlarının zarar görmesi, bitki örtüsünün ve su kaynaklarının azalması diğer canlılar kadar, arıların yaşamını da tehlikeye sokmaktadır. Bunu önlemenin tek ve yegane yolu çevre farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmektir. Ayrıca gelecek nesillerin, doğaya karşı daha duyarlı ve çevre okuryazarlığı yüksek bireyler olarak yetişmesini sağlamaktır. İşte Biz Düzce Üniversitesi ve Bee’o olarak gençlerde bu farkındalık oluşumunu ve sorumluluğumuzu, resim yarışmaları ve farklı sosyal sorumluluk projeleri organize ederek yerine getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptığı konuşmada, DAGEM’in uzun süredir aktif olduğunu belirterek arıların, arıcıların ve ülkemiz arıcılık potansiyelinin geliştirilmesine yönelik pek çok çalışma yaparak emek veren bir çerçeve çizdiğini ifade etti. DAGEM’in özellikle son yıllarda bal dışındaki diğer arı ürünlerinden daha fazla faydalanmaya ağırlık verdiğini dile getiren Rektörümüz, ülkemizde ilk kez düzenlenen Arı Zehri Çalıştayları’nı bu çalışmalara örnek gösterdi. Akademik çalışmaların dışında üreticilerin yaptığı çalışmaların da önemli olduğunu söyleyen Rektörümüz, arıcılıkta sürdürülebilirliğin sağlanmasında asıl önemli olanı ise gelecek nesillerin bu işe gönül vermesi şeklinde açıkladı.

Bu tür yarışmaların sanatla öğrenmeyi teşvik ettiğine dikkat çeken Rektörümüz, bu vesileyle arıları ve arıcılığın doğaya kattıklarını aktarabileceğimizi sözlerine ekledi. Çok güzel, renkli ve öğrencilerin iç dünyasını yansıtan resimlerin katıldığını belirten Rektörümüz, hayalleri ve fikirleri için tüm öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlerine teşekkür ederek dereceye girenleri tebrik etti.

Programda konuşan Bee’o Propolis Genel Müdürü Yüksek Gıda Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu’nun kendilerini bu platformda bir araya getirdiğini belirterek yarışmayı gelenekselleştirdiklerini ifade etti. Arıların olmazsa hayatın da olamayacağına dikkat çeken Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, bu küçük canlıların doğaya, insanlığa ve gıda üretimine karşı ağır yükleri olduğuna işaret etti. Ekosistemin temel taşı olan arılar kadar arı üreticilerinin de değerli olduğunu söyleyen Samancı, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, düzenlenen etkinlikle çocuklara arı sevgisini aşılayan Üniversitemize teşekkür ederek sözlerine başladı. Dünyadan bir asır sonra başladıkları arıcılık çalışmalarında 20 yılda önemli mesafeler kat ettiklerini dile getiren Şahin, arı varlığı ve balda Türkiye’nin önde gelen ülkelerin başında geldiğini belirtti. Merkez olarak Bakanlıkla birlikte ırk ve ekotip konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Şahin, arıcılığın 2021 yılından itibaren meslek olarak kabul edildiği bilgisini paylaştı. Arı ürünlerinin çocukların beslenmesindeki önemine değinen Şahin, eğitimle birlikte beslenmenin gelecek yıllarda önemli hale geleceğinin altını çizdi.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, Düzce’nin iklim, coğrafya ve fiziksel üretim olarak ciddi bir gen merkezi olduğunu ifade etti. Bakanlık olarak arıcılığı stratejik sektör olarak gördüklerini vurgulayan Necdet Çiçek, yakın zamanda tescili olacak Yığılca arısının da bölgeye katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Kurum olarak Düzce Kestane Balı için coğrafi işaret belgesi aldıklarını dillendiren Çiçek, damızlık ana arı üretimi çalışmalarıyla da Düzce’nin istenen seviyeye ulaşacağı değerlendirmesinde bulundu. Bu etkinliği çocuklara ve gençlere hitap etmesi açısından çok anlamlı bulduğunu söyleyen Çiçek, ilimiz tarımı için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Yarışmanın ilkokul kategorisi birinciliğini “Kovan İçi” adlı eseriyle Aydın Bahçeşehir Koleji öğrencisi Alçin Duru Alaçam kazandı. Alçin Duru Alaçam’a ödülü, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından takdim edildi. “Hayat” adlı eseriyle ilkokul kategorisi ikinciliğini kazanan Aydın Bahçeşehir Koleji öğrencisi Gülce Kılıç, ödülünü Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin’den aldı. İlkokul kategorisi üçüncülüğünü ise “Kanatlardaki Mutluluk” adlı eseriyle Kayseri Cihangir Okulları öğrencisi Çınar Doruk Alegöz kazanırken, ödülü Bee’o Propolis Genel Müdürü Yüksek Gıda Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı takdim etti.

Yarışmanın ortaokul kategorisi birinciliğini “Arılar ve Çiçek” adlı eseriyle Iğdır Aralık Atatürk Ortaokulu öğrencisi Semra Üren kazanırken ödülü, Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran tarafından takdim edildi. Ortaokul kategorisi ikinciliğini “Arı Varsa Hayat Var” adlı eseriyle Bolu Milli Egemenlik Ortaokulu öğrencisi Gizem Sarıyıldız kazandı. Ödülü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz tarafından takdim edildi. Ortaokul kategorisi üçüncülüğünü ise “Gezgin Arılar” adlı eseriyle Ankara Oya Akın Yıldız Portakal Çiçeği Ortaokulu öğrencisi Oğuzhan Gündoğan kazanırken, ödülü Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay tarafından takdim edildi.

Yarışmanın lise kategorisi birinciliğini “Four” adlı eseriyle Ankara Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi İrem Gülmez kazandı. Ödülünü Bee’o Propolis Kurucu Ortağı Yüksek Ziraat Mühendis Taylan Samancı’nın elinden almanın mutluluğunu yaşadı. Lise kategorisi ikinciliğini “Arının Gözünden Yaşam Seçimleri” adlı eseriyle kazanan Ankara Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Nisa Ekin Ulusoy, ödülünü Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek’ten aldı. Lise kategorisi üçüncülüğünü ise “Never Ending Order” adlı eseriyle yine Ankara Mamak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Efe Kadir Ekdi kazanırken, ödülü Düzce ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba’dan aldı.

Yarışmanın; birincileri tablet, ikincileri 1.000 TL hediye çeki, üçüncüleri ise Bee’o paketi ödülü kazanmanın mutluluğunu yaşadı. Yarışmanın eserleri Üniversitemizin https://sanalsergi.duzce.edu.tr/ internet adresinden ziyaret edilebiliyor.